Fike Europe opende deze namiddag aan de Toekomstlaan 52 in Herentals haar uniek demonstratiecentrum voor industriële stofexplosie- en overdrukbeveiliging. Veiligheidsexperts en studenten veiligheidskunde kunnen er bekijken hoe de veiligheidsproducten in de praktijk werken. "Dat is uniek in de wereld", onderstreept Managing Director Frank Oosterlinck.

Fike is een Amerikaans bedrijf dat zich specialiseert in stofexplosie- en overdrukbeveiliging, industriële brandbeveiliging en veiligheidsoplossingen voor de olie- en gassector.

Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Herentals

Jaarlijks vinden er in Europa ongeveer 2.000 stofexplosies plaats in de industriële sector. "Een stofexplosie is een explosieve verbranding van een stof met zuurstof uit de lucht. Als er een ontstekingsbron aanwezig is, bijvoorbeeld in de vorm van een statische ontlading, kan er een ontploffing plaatsvinden. Stofexplosies kunnen in allerhande installaties en machines in de industriële sector voorkomen", weet Managing Director Frank Oosterlinck.

Het is dan ook verplicht voor bedrijven om werknemers te beschermen tegen stof- en overdrukexplosies. Fike Europe helpt industriële organisaties daarbij om te voldoen aan de wettelijke eisen.

Vandaag werd in Herentals de unieke Fike Academy geopend. "Daar worden trainingen, opleidingen en demonstraties gegeven aan klanten, agenten, distributeurs en medewerkers van Fike. Daarnaast kunnen studenten veiligheidskunde aan de UGent en KU Leuven er praktijkkennis opdoen als aanvulling op de theorie uit hun studieprogramma."

Fike is wereldwijd het énige bedrijf in zijn sector dat producten in de praktijk uittest. Nu is het met zijn vestiging in Herentals ook het enige dat demonstraties uitvoert voor klanten en studenten. 

Fike Europe Herentals : 160 medewerkers, omzet van 35 miljoen euro per jaar

Fike Europe, gevestigd in Herentals, realiseert met 160 personen een omzet van 35 miljoen euro per jaar. Het internationaal befaamd bedrijf investeerde 3 miljoen euro in de nieuwbouw en de Fike Academy. Naast het Europese hoofdkantoor in Herentals (tevens een productielocatie) zijn er 6 commerciële filialen, namelijk in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Turkije.

Fike Europe is de Europese tak van het Amerikaanse familiebedrijf Fike dat is gevestigd in Kansas City en met 70 jaar expertise wereldexpert en marktleider is op het gebied van industriële stofexplosie- en overdrukbeveiliging, industriële brandbeveiliging en specifieke veiligheidsoplossingen voor de olie- en gassector.  De eerste gesprekken met het stadsbestuur van Herentals over de inplantingsplaats van FIKE dateren van 1983.

Op de hoofdfoto : Het managementteam van FIKE Europe Herentals : (v.l.n.r.) Sven Devries, Caroline Maquestiaux, Gert Gysels, Managing Director Frank Oosterlinck, Jef Snoeys, Suzy Helsen, Roger Bours en Guido Dom.

Foto's : Guy Danneels Photographer / Guy Verellen / NNieuws / bekijk de HD-video in 1080p / ANP.