'Een brand in de zomer en geen vooruitzichten voor de feestzalen door de Coronacrisis zorgen ervoor dat Edma nu reeds definitief de deuren sluit', zegt Filip Van den Broeck.  'De tweede fase van Residentie Van Gillekens zal vervroegd uitgevoerd worden.

8 nieuwbouwappartementen zullen op de plaats waar Edma stond, gebouwd worden.'

Het einde van een tijdperk

'We hadden ons het afscheid anders voorgesteld, maar er zijn nu éénmaal
momenteel geen vooruitzichten op een snelle heropening. Alles terug in orde maken na de zware brand in het aanpalende huis van juli 2020 is niet meer aan de orde. 

Zaal Edma speelde meer dan 60 jaar een belangrijke rol in het Vorselaarse sociale leven.

Het is jammer dan zo'n zaal moet verdwijnen, maar de kosten voor herstel zijn
te groot. Bovendien zijn de woningen die tegen de zaal zijn aangebouwd moeilijk te renoveren.

Edma was eerst een cinemazaal, later werd het pas een feestzaal. Begin
jaren '80 geraakte het cinemaleven in het hele land in verval en verbouwde de
stichters en toenmalige eigenaars, de familie Piron, de cinema tot een feestzaal.

Aanvankelijk deed de zaal dienst als chique feestzaal voor trouwpartijen en jubelea. De Oud-KLJ van Vorselaar speelde er ook meer dan 30 jaar hun jaarlijks toneel. Zij waren er als eerste bij.

Ook andere verenigingen vonden er hun vaste plek voor één of andere activiteit. De harmonie, het VAT, de fanclub van Bart Wellens, ... allemaal hadden ze wel iets te vieren in de legendarische zaal.

Uiteindelijk kocht Filip Van den Broeck van Smile-Events de zaal over in 2007. De zaal draaide toen al een tijdje wat minder, maar Smile-Events heeft connecties met heel wat leuke artiesten.

De jaren die daarop volgen vinden vele bands met nationale en internationale uitstraling de weg naar Vorselaar.

Selah Sue speelde er voor het eerst mét begeleidingsband, Front 242 wilde na vele Amerikaanse tours ook nog wel eens in een zaaltje in de Kempen spelen, Philippe Geubels speelde er zijn eerste zaalshows en verkocht er direct 4 uit, Alex Agnew passeerde er ook regelmatig, Luc de Vos zal het niet meer navertellen, maar hij is er ook geweest, The Subs vierden er hun eerste nummer 1 hit ... kortom een hele schare bands maakte er het podium onveilig.

Toen de gemeente Vorselaar de zaal De Dreef opende in 2012 werd zaal Edma
verbouwd tot een kleine feestzaal. Twee grote zalen is immers te veel voor een
klein dorp als Vorselaar.

Bovendien nam Smile-Events ook de uitbating van zaal De Dreef voor haar rekening. De toneelverenigingen en de harmonie konden in veel beter omstandigheden optreden in deze nieuwe zaal.

De grote optredens verhuisden ook naar daar. Vooral kleine privéfeestjes vonden nog hun weg naar den Edma. Maar toch kwamen er nog steeds bekende koppen wat try-outen zoals Michael Van Peel, Tourist Le mc of Gabriel Rios.

Ook de studentenclub Reprobatum hield er regelmatig een cantus of TD. Omdat de kleinste feestjes soms de beste zijn, heeft Smile-Events nu een kleine zaal ingericht in de foyer van de Dreef.

Uiteindelijk is er ook wel wat vraag naar zo'n kleine zaaltjes voor de kleinere privéfeestjes. Ook op camping "De zeven geitjes" baten we nog een feestzaal uit die perfect dienst kan doen voor de familiale feestjes.

Hopelijk laat Corona in 2021 toch al iets toe want momenteel is het huilen met de pet op. Maar van zodra het kan, zijn we klaar om uit de startblokken te schieten.

De uitverkochte zomerconcertjes van Katastroof en D and the MP's op camping "De zeven geitjes" werden de voorbije zomer zeker gesmaakt toen Corona het even toeliet ... de tent stond ook meestal wel op kruipafstand.

www.smile-events.be www.dezevengeitjes.be

Een greep uit de artiesten die op het podium van Edma stonden doorheen de jaren: Gorki – De Mens – Front 242 – Jef Neve – Selah Sue – Xander de Rycke – Michael Van Peel – Alex Agnew – Philippe Geubels – Zjef Vanuytsel - Christophe en Linsay – Bert Kruismans – Project Pitchfork – Atari Teenage Riot – Diary of Dreams – The Neon Judgement – Funeral Dress – The Kids – Dj Wout – Raf Coppens – Nigel Williams – Batmobile – The Seatsniffers - Mark Chadwick van The Levellers – Gabriel Rios – Willem Vermandere – Tourist Le MC – The Subs – Heideroosjes – Katastroof - T Raumschmiere – Jacques Vermeire – Gestapo Knallmuzik – Oceans of Sadness – Demented are go – Suicide Commando ... en héél veel lokale helden!'