17 brandweermannen van de gemeente Grobbendonk nemen deel aan primeur

Op zaterdag 25 juni neemt het brandweerkorps van de gemeente Grobbendonk deel aan een testdag van de FITbus van de provincie Antwerpen. Hiermee zorgt het korps voor een absolute primeur. Nooit eerder werden brandweerlui aan een test van de FITbus onderworpen. De FITbus is een mobiel testcentrum dat alle gemeenten in de provincie Antwerpen doorkruist op zoek naar mensen die hun conditie willen meten én verbeteren. In het eerste kwartaal van 2011 nam de FITbus al 1.322 conditietesten af. Ter vergelijking: in het eerste kwartaal van 2010 bedroeg dit aantal nog 880 testen.

De provincie Antwerpen wil een sportieve provincie zijn. Om dit te realiseren, organiseert het provinciebestuur tal van campagnes en activiteiten om iedere inwoner aan te zetten om gezond te bewegen of te sporten. De FITbus is hier een mooi voorbeeld van. Het mobiel testcentrum test inwoners, leerlingen, werknemers en provinciepersoneel op hun conditie. Iedereen legt op de FITbus een fietstest af in combinatie met een vetmeting. Na de test krijgt elke deelnemer een gepersonaliseerd  trainingsprogramma mee naar huis. Na 12 weken volgt dan een hertest op de FITbus die de evolutie van de conditie in kaart brengt. 
 
Voor de eerste maal test nu ook een brandweerkorps de conditie op de FITbus. Jurgen Van Looy, officier dienstchef van de brandweer van Grobbendonk: “Onze gemeente wil zoveel mogelijk manschappen van het korps aan het sporten krijgen. Zo krijgen de brandweermannen kortingen op een fitnessabonnement, beschikken ze over een sportuitrusting, zijn er vaste sportavonden en loopsessies enzovoort. De testen op de FITbus vormen een volgende logische stap in dit verhaal. Ik geef zelf het goede voorbeeld en leg zelf zaterdag ook een conditietest af.”
 
Ook gedeputeerde voor sport Koen Helsen (open vld) is verheugd met de deelname van het brandweerkorps: “Brandweermannen moeten vaak in moeilijke omstandigheden werken. Een goede conditie en gezondheid is voor hen dan ook onontbeerlijk. We zijn opgetogen dat we met onze FITbus het brandweerkorps een objectieve en wetenschappelijk onderbouwde conditietest kunnen aanbieden. Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om ook de andere brandweerkorpsen uit de provincie Antwerpen op te roepen om het voorbeeld van de brandweermannen van Grobbendonk te volgen.”

De FITbus is de campagnebus van het Jeugdsportfonds Camille Paulus van de provincie Antwerpen. Het fonds wil jongeren en personen met een handicap een duurzame sporttoekomst geven. Vandaag maar ook morgen. Daarom geeft het Jeugdsportfonds samen met een heleboel Antwerpse topbedrijven financiële steun aan sportprojecten die hen aan het sporten en bewegen krijgen. Volgende bedrijven zijn partner van het Jeugdsportfonds Camille Paulus: Pidpa, Interbuild, KBC, Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, Coca Cola Enterprises Belgium, Janssen Pharmaceutica, Soudal, Vooruitzicht, BASF Antwerpen, Cardoen, DP World, Medimar vzw, Pfizer Manufacturing Belgium, Decathlon, DVP Print, Vleemo, Aannemingen Van Wellen, Cipal, Ceusters, IDEWE, Project² Kattendijkdok, Corsendonk en Ravago Logistics.