Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Flanders DC wordt het nieuwe Vlaamse design- en modecentrum

Flander DC

Vlaanderen heeft binnenkort een design- en modecentrum.  Flanders DC zal zich vanaf 2023 volledig toespitsen op de design- en modesectoren. Flanders District of Creativity vzw ondersteunde de laatste jaren ondernemers uit alle creatieve sectoren, maar op voorstel van Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns zal ze vanaf 2023 al haar middelen inzetten op design en mode.

‘Zo kunnen we onze steun en expertise doelgericht inzetten met meer impact,’ aldus minister Brouns.

“In de modewereld ‘vechten’ we op creatief vlak mee in de gewichtsklasse van de grootste modelanden. Nu wil ik dat we de sector ook op ondernemend vlak nog meer kunnen laten schitteren. Met een doelgericht platform om steun te bieden aan de designsector, versterken we hun positie en ondersteunen we hen op de best mogelijke manier.” - ​ Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns.

Flanders DC

Flanders DC, opgericht in 2004, had sinds 2016 de opdracht van de Vlaamse overheid om 'creatief Vlaanderen' ondernemender te maken. Ondernemers uit alle creatieve sectoren, zoals mode, design, games, marketing, media, architectuur, film, muziek en kunsten, konden bij de organisatie terecht voor zakelijk advies, deelnames aan beurzen, zakelijke opleidingen of managementinstrumenten. Flanders DC is ook co-organisator van de Belgian Fashion Awards en de organisator van de Henry van de Velde Awards, de belangrijkste designprijzen in ons land.

Op voorstel van minister van economie en innovatie Jo Brouns zal Flanders DC zich vanaf 2023 volledig toeleggen op twee creatieve sectoren, met name design en mode. Met een gerichte focus kan de ondersteuning vanuit de Vlaamse overheid immers met meer impact ingezet worden. De organisatie had ook al een groot engagement naar deze twee sectoren door de eerdere integratie van Design Vlaanderen en Flanders Fashion Institute in het grotere geheel van Flanders DC. Verder bieden vooral deze beide sectoren heel wat meerwaarde voor de Vlaamse economie. Zo zijn ze samen goed voor de realisatie van meer dan 86.000 jobs. Designers en designbureaus spelen bovendien ook een grote rol in de zoektocht naar innovatie in andere sectoren waardoor extra focus op de sector dus ook voor spill-overeffecten gaat zorgen. Design kan immers ook een belangrijke hefboom zijn voor innovatie in andere sectoren en bedrijven.

Toekomstgericht ondernemerschap

Flanders DC zal ​ moeten zorgen voor sterk toekomstgericht ondernemerschap in de beide sectoren van design en mode, waarbij ze zich zowel in Vlaanderen als daarbuiten manifesteren. Hierbij moet er extra aandacht besteed worden aan thema’s zoals duurzaamheid, technologie en inclusie. Flanders DC moet er ook voor zorgen dat andere economische sectoren en maatschappelijke actoren designers meer gaan inschakelen als innovatiepartner. Zo wil de Vlaamse regering Vlaamse bedrijven en de maatschappij in het algemeen beter voorbereiden op de toekomst. 

Minister Brouns: "Alle nieuwe producten, diensten of processen beginnen bij het ontwerpen ervan. Design is dan ook de motor van vernieuwing in onze economie. Ik wil de sectoren daarom alle ondersteuning bieden en er via Flanders DC ook voor zorgen dat ze een nauwe samenwerking met andere sectoren in onze maatschappij kunnen versterken. Design en design thinking verdienen een sterke plaats in onze volledige maatschappij.”

Flanders DC wordt dus een design- en modecentrum. Hiermee vindt Vlaanderen aansluiting met andere landen en regio’s die allen investeren in een aparte organisatie om design en mode te ondersteunen.

Ondernemers en bedrijven uit andere creatieve sectoren die ondersteuning zoeken, vinden ondersteuning bij bestaande en nieuwe initiatieven in Vlaanderen. Het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) zal binnenkort informatie aanbieden aan alle culturele en creatieve sectoren met een overzicht van organisaties en programma’s die de culturele en creatieve sectoren verder kunnen helpen, met de cijfers van de impactstudie en de link naar creatievesector.be, en met een link naar de subsidieleidraad. Bedrijven binnen alle creatieve sectoren die op groei en op innovatie gericht zijn, worden met VLAIO (bedrijfsadviseurs) in contact gebracht.

 "Met een nog gerichtere focus zullen we nog meer impact kunnen genereren. We kijken ernaar uit om met de kennis en expertise in design en mode die binnen Flanders DC al sterk aanwezig was, designers en modeondernemers verder vooruit te mogen helpen." — Pascal Cools, Managing Director van Flanders DC
Flander DC

Deel dit artikel