"Flitsmarathon" is gekozen tot het Woord van het Jaar 2014. Dat heeft Van Dale, de organisator van de verkiezing, bekendgemaakt. "Boterhammentaks" en "kamikazecoalitie" vervolledigen de top 3. Vorig jaar was "selfie" de winnaar.

Van 25 november tot en met gisteren kon gestemd worden op de tien genomineerde woorden. Zo'n 36.000 mensen hebben dat gedaan, met deze top 3 als resultaat:

  1. 1. Flitsmarathon (24%): politieactie waarbij de hele dag intensief geflitst wordt
  2. 2. Boterhammentaks (19%): vergoeding voor het toezicht houden op kinderen die 's middags op school blijven eten
  3. 3. Kamikazecoalitie (16%): regeringscoalitie die volgens de gebruikers van de term gedoemd is te mislukken

De overige genomineerde woorden waren: doorkijkbelasting, faunatrap, karaattaks, kopspringer, schaarsteschijf, uitstelbaby en wormburger.

Het Vlaamse publiek nomineerde de afgelopen weken ook woorden in vijf verschillende subcategorieën. Ook die winnaars zijn nu bekend:

  • Jongerentaal: onesie (ruimzittend, uit één deel bestaand pyjamapak)
  • Lifestyle: overschotdoos (doggybag)
  • Sport/amusement: loomen (gekleurde elastiekjes om aan elkaar te knopen)
  • Economie: perenboycot (het niet meer invoeren van peren (door Rusland) als pressiemaatregel)
  • Politiek: Maggie-effect (effect dat bij verkiezingen het verlies voor een traditionele partij beperkt blijft dankzij de monsterscore van een enkele bewindspersoon)

"Dagobertducktaks" wint bij onze noorderburen

In Nederland, waar een aparte verkiezing wordt georganiseerd, is met 17,8% van de stemmen het woord "dagobertducktaks" het Woord van het Jaar 2014. Dagobertducktaks staat voor "speciale belasting geheven over het vermogen van superrijke mensen".

De Van Dale Woord van het Jaarverkiezing werd de afgelopen jaren gewonnen door de woorden selfie (2013), frietchinees (2012), stoeproken (2011), tentsletje (2010), ontvrienden (2009), swaffelen (2008) en bokitoproof (2007). (vrt)