Ze zijn met twee en ze doen al sinds 2010 van zich spreken. De Floere Foefkes zijn ondertussen een fenomeen in de kleine, maar bruisende Vlaamse travestiewereld.

Miss V-Gina en Cherry Lizz verheffen het vrouw zijn met een vette knipoog tot kunstvorm op het podium.

In 2020 hadden ze hun 10-jarig bestaan graag met een knaller van een show in de verf gezet, maar Covid-19 stak er een stokje voor. 2021: weer dat stokje. Voorlopig dus geen lustrumshow, maar iets anders: de Floere Foefkes vergeten hun fans niet en lanceren hun eigen heerlijk bier.

'Floere Foefkes da's méér dan show : het werkt'

Ze heten Bram en Sam,  ze gaan naar de supermarkt en ze pellen hardgekookte eitjes zoals u en ik.

Maar als het doek opengaat en de spots floepen aan, dan worden ze Miss V-Gina en Cherry Lizz. "Dames en heren... de Floere Foefkes!"

In 2010 begonnen ze als travestie-duo aan de weg te timmeren en het moet gezegd: ze hebben sindsdien een bijzonder parcours afgelegd. Dat leidde naar een zeer eigen aanpak, een eigen stijl.

"We staan héél dicht bij ons publiek", zegt Miss V-Gina. "De meeste collega's brengen hun show zoals ze hem bedacht hebben. Ze laten niets aan het toeval over. Het is vakwerk, maar het blijft vaak afstandelijk. We proberen heel bewust de kloof tussen het podium en de zaal te overbruggen."

"Bij ons mag het wat volkser en wat losser zijn", vult Cherry Lizz aan. "We spreken de mensen in hun eigen taal aan. Alles is goed doordacht, maar er zit altijd een zekere nonchalance in onze shows, en dat werkt.

Als we al sterallures hebben, ligt het er zo dik bovenop dat het grappig wordt. Het publiek maakt bij ons altijd deel uit van de show. Daarin voelen we ons op ons best."

Van amateurisme mag je de Floere Foefkes nochtans niet beschuldigen. Sam is gemaakt voor het komische acteerwerk. Bram tekent dan weer voor fantastische outfits – allemaal eigen maak - en bedenkt geweldige choreografieën.

De humoristische wisselwerking tussen de twee dames gaat terug op een lange traditie, die ook duo's als Gaston en Leo met veel succes naar hun hand hebben gezet. Ze gaan er allebei keihard voor, dat bewijzen ze (voorlopig) met een op het podium gebroken enkel en een gebroken pols. Alles voor de show. 

Een ambachtelijk 'vrouwenbierke' : je staat er versteld van

Ze begonnen destijds met twee showdagen per jaar, maar in 2019 stonden de Floere Foefkes al gedurende zeven showdagen en twee Kerstshows op het podium.

In 2020, het jaar van de grote plannen, trok het corona-virus de stekker eruit. Een eerste uitstel tot september 2021 werd een tweede: de lustrumshow van 10 jaar Floere Foefkes is nu gepland voor september 2022.

Afspraak dan NIET op hun 'thuispodium' in de GVT-zaal aan het sportcomplex De Leunen in Geel, maar wel in CC de Werft in Geel. In afwachting wuiven Miss V-Gina en Cherry Lizz graag nog eens statig en wijds met hun mooiste pluimen.

Miss V-Gina: "Wij missen ons publiek en ons publiek mist ons. Daarom willen we nog eens op een fijne manier van ons laten horen en de band met onze fans op een creatieve manier aanhalen.

We lanceren een écht Floere-Foefkesbier.

Een speciaal bier, speciaal voor onze fans, maar ook voor iedereen die graag 'een specialleke' drinkt."
Het Floere Foefke is een ambachtelijk, volmout-speciaalbier. Het wordt gemaakt bij Brouwerij Leysen in Herentals en heeft een alcoholpercentage van 6,3 procent.

Cherry Lizz: "Omdat er een Cherry in de Floere Foefkes zit, hebben we voor een kriekbier gekozen. Een typisch vrouwenbierke, hé (lacht). Maar naar het schijnt lusten echte mannen het ook.

Lékker.  Onnodig te zeggen dat 2020 én 2021 zware jaren zijn voor alle podiumacts, en dus ook voor ons. Met de verkoop van het Floere Foefke hopen we wat geld in kas te krijgen om van onze lustrumshow écht een knaller te maken. Voor onze outfits leggen we de lat hoog.

Dat zijn geen goedkope kostumes... We hopen dan ook dat ons bier het goed doet. Zelf zijn we er redelijk zot op."

In april jl. waren de Floere Foefkes te zien in de live gestreamde Palmenmarktshow van cc De Werft in Geel. Misschien komen er de volgende maanden, wanneer de coronamaatregelen versoepeld worden, nog wel mogelijkheden voor kleinere projecten, maar voor de volgende grote Floere-Foefkesshow is het dus wachten tot april 2022.

In afwachting is er niets dat je tegenhoudt om de hand aan de stoppentrekker te slaan en het glas te heffen op tien jaar Miss V-Gina en Cherry Lizz. Santé!

Het Floere Foefke is vanaf 1 juli (zolang de voorraad strekt) te verkrijgen. Je vindt het bij de Floere Foefkes thuis, bij Prik en Tik Geel Holven, Café de Bliek in Geel (en een aantal cafés in Geel en omstreken).