Vanaf vandaag kan iedereen de resultaten van de controles van het federaal Voedselagentschap bekijken op  website FOODWEB. Zo kan iedereen zien of de bakker, slager of horecazaak in zijn buurt in orde is met de regels. De horeca-uitbaters vrezen dat de consumenten de resultaten verkeerd zullen interpreteren.

Meer klachten over hygiëne en voedselvergiftigingen, minder over roken

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) voert regelmatig controles uit bij bijvoorbeeld producenten van etenswaren, slachthuizen, winkels, maar ook bij frituren en de viswinkel of slager om de hoek.

Daarbij wordt uiteraard gekeken of het bedrijf in orde is met de wetgeving rond hygiëne. En vanaf nu kan iedereen een deel van de inspectieverslagen online inkijken, op Foodweb.

Op die site staan wel enkel de beoordelingen, met een systeem van vijf sterren. Voorlopig staan er ook enkel de bedrijven op die een gunstig resultaat hebben behaald, of bedrijven die sinds november nog een controle hebben gehad. Het is de bedoeling dat de rest van de bedrijven volgt, na een nieuwe controle.

Overigens heeft het FAVV ook een meer gedetailleerde website die enkel toegankelijk is voor mensen uit de sector die een wachtwoord hebben.

Vorig jaar controleerde het FAVV ruim 58.000 van de 108.000 bedrijven, waarvan 70 procent in orde was. Een kwart van de bedrijven kreeg een waarschuwing, en 4 procent een proces-verbaal.

De horeca-uitbaters vrezen dat de consumenten de resultaten fout zullen interpreteren. En na het rookverbod en de elektronische kassa, voelen ze zich opnieuw geviseerd.

"Afficheer de resultaten"

De consumentenvereniging Test-Aankoop noemt het een stap vooruit dat de resultaten van de controles voortaan geraadpleegd kunnen worden, maar vindt wel dat het systeem gebruiksvriendelijker zou kunnen zijn.

Ook noemt de organisatie het een gemiste kans dat er niet bepaald is dat de resultaten aan de ingang van de betrokken zaken zelf geafficheerd zouden worden. Test-Aankoop roept de zaakvoerders dan ook op om zelf hun score uit te hangen in hun zaak. (fod/vrt)