De peetvader van de Gentse Feesten is vandaag overleden op 80-jarige leeftijd. Dat bevestigt zijn familie en de Gentse schepen Christophe Peeters. Walter De Buck werd op 13 juli 1934 geboren. Oorspronkelijk hield hij zich vooral bezig met beeldhouwen, maar verwierf in de jaren 60 en 70 bekendheid als folkzanger, met liedjes als 't Vliegerke en  'k Zou zo gere willen leven.
 
In 1986 keerde De Buck terug naar zijn geboortestad om opnieuw meer aandacht aan het beeldhouwen te schenken. Hij werd actief in diverse Gentse beeldhouwprojecten en werkte regelmatig voor de stad Gent.

In 1969 lag De Buck mee aan de basis van de 'redding' van de Gentse Feesten. In 1962 had hij samen met enkele vrienden vzw Trefpunt gesticht, een ontmoetingsplaats voor kunstenaars en een organisatie voor promotie en verspreiding van de kunst. De vzw is vandaag nog steeds organisator van de Feesten.

Tijdens de Gentse Feesten in 2014 trad De Buck voor het laatst op, op 'zijn podium' op het Sint-Jacobsplein.

De Buck was al even zwaar ziek. Hij streed sinds deze zomer tegen slokdarmkanker en leed ook aan Alzheimer. 'De dood is een deel van het leven', nam hij dat nuchter op in een interview met De Standaard.

Euthanasie heeft hij nooit overwogen. (ds)