In aanwezigheid van o;a. gedeputeerde voor cultuur Luk Lemmens en gouverneur Cathy Berx  werd vanmiddag de eerste steen gelegd voor de Lieven Gevaerttoren. In zijn 50-jarig bestaan verzamelde het FOMU – Fotomuseum provincie Antwerpen ruim één miljoen collectiestukken: fotoapparatuur, fotoboeken, negatieven, foto's, diapositieven en andere fotografische objecten.

Om deze unieke collectie onder optimale én duurzame omstandigheden te kunnen bewaren, is de provincie Antwerpen in september gestart met de bouw van een nieuw depot: de Lieven Gevaerttoren, genoemd naar de Vlaamse pionier van de fotografische industrie.

De collectietoren wordt het eerste lage energiedepot voor fotografie in Europa en garandeert de duurzame conservering van een breed spectrum aan fotografische objecten. De toren beslaat zes verdiepingen, met een bruikbare oppervlakte van ca. 100 m² per verdieping.

Het nieuwe depot komt in de plaats van een aanpalend pand in de Verviersstraat, dat in het voorjaar werd afgebroken. In september is de aannemer gestart met het uitvoeren van de voorbereidende werken.

De toren zal eind 2016 klaar zijn voor gebruik. Samen met de bouw van de toren wordt ook de grootschalige verhuis van de collectie na de eerdere renovatie van de bestaande Bainesdepots voor film, kleur en ingelijste werken verdergezet.  Marcel Nelis / NNieuws.