U bent hier

FOMU – Fotomuseum voegt prestigieus werk KING van David Claerbout toe aan collectie

Neteland | Provincie Antwerpen
14.12.2017 - 16.37u
Door: Mark Jaspers

Het FOMU – Fotomuseum Provincie Antwerpen voegt het werk King (after Alfred Wertheimer's 1956 picture of a young man named Elvis Presley) 2015-2016 toe aan de rijke collecties van het museum.

De wetenschappelijke commissie heeft de aankoop van KING door het FOMU unaniem goedgekeurd. 'Het werk is een belangrijke aanwinst voor het FOMU, waarmee het zijn positie in het internationale fotografie- èn kunstlandschap versterkt', zegt gedeputeerde Luk Lemmens.

'Het toont aan dat het Fotomuseum zich niet tot de conservatie van het verleden beperkt. Ik vind het belangrijk dat het ook investeert in de aankoop van hedendaagse fotokunst.'

Over het werk King

Met deze projectie van een digitale driedimensionale omgeving werkt David Claerbout verder op een foto uit de privésfeer van Elvis Presley. De foto is gemaakt in 1956 door fotograaf Alfred Wertheimer toen de muzikant op het punt stond door te breken als wereldster. Hij was toen 21.

De tijd van onschuld loopt op z'n einde, een nieuw tijdperk van wereldroem en spektakel breekt weldra aan. Claerbout modelleert het lichaam van Elvis op basis van honderden fragmenten van foto's waarop zijn huid en gelaatskenmerken te zien zijn. Afgelopen zomer was de video KING samen met The Algiers' Sections of a Happy Moment, een ander werk van Claerbout, te zien in het FOMU.

David Claerbout

David Claerbout woont en werkt in Antwerpen. Al meer dan 20 jaar staat hij met een indrukwekkende reeks van internationale tentoonstellingen op de voorgrond van de hedendaagse kunstscène.

Hij is gekend om zijn werk met verschillende media (fotografie, video, geluid, tekeningen en digitale kunst). Zijn oeuvre is steeds doordrongen van een grote fascinatie en interesse in de relatie tussen stilstaand en bewegend beeld.

www.fomu.be
www.facebook.com/fomuantwerp
www.instagram.com/fomuantwerp

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto