Dit najaar presenteert het FOMU aan de Waalse Kaai Antwerpen heel wat bijzonder moois. 

Saul Leiter – Retrospectieve: een retrospectieve van het werk van Saul Leiter (US, 1923-2013), pionier in de kleurenfotografie loopt van 28.10.16 – 29.01.17.  Leiter gebruikte in 1946 al kleurenfilm, een tijd waarin enkel zwart-witfotografie aanvaard werd als artistiek expressiemiddel.

Hij ontwricht daarmee de aanname dat kleurenfotografie pas gebruikt werd in de jaren 1970, met de New Color Photography van Stephen Shore en William Eggleston. Saul Leiter kreeg pas op late leeftijd erkenning voor deze uitzonderlijke voortrekkersrol, maar geldt sindsdien als een vaste waarde in de fotografiegeschiedenis.

Saul Leiter beschouwde zichzelf zowel als schilder en fotograaf. In beide disciplines wordt zijn beeldtaal gekenmerkt door abstractie en vlakheid. Hij fotografeerde vooral in de straten van New York, waar hij meer dan zestig jaar woonde. Zijn composities zijn opgebouwd uit spiegels, ramen, verkeersborden, gebouwen en voorbijgangers. Deze urbane elementen lijken te vervagen tot kleuraccenten en worden gelijkwaardige componenten van het fotografische beeld.

Deze tentoonstelling omvat zowel Leiters kleuren- en zwart-witfotografie als een selectie van zijn schilderijen en nooit eerder getoonde werken.

De tentoonstelling is een samenwerking tussen Haus der Photographie, Deichtorhallen Hamburg, Gallery FIFTY ONE Antwerpen, Saul Leiter Foundation, Howard Greenberg Gallery en het FOMU Antwerpen.

De publicatie Saul Leiter – Retrospektive, uitgegeven bij Kehrer Verlag, is te koop in de museumshop aan € 58. Daarnaast zijn ook verschillende andere publicaties over het werk van Saul Leiter te koop. 

Curatoren: Rein Deslé, Roger Szmulewicz, Ingo Taubhorn en Brigitte Woischnik

Selleslags pakt uit

Herman Selleslags (BE, °1938) is een van de bekendste fotografen van België. In 2015 schonk hij zijn archief en dat van zijn vader Rik aan het FOMU. In een halve eeuw tijd heeft Selleslags een magistraal fotoarchief opgebouwd. Honderdduizenden foto's, glasplaten, dia's, negatieven, persprints, agenda's, contactvellen en camera's verhuizen naar de depots van het FOMU. De talrijke archiefdozen staan letterlijk en figuurlijk centraal in de tentoonstelling Selleslags pakt uit.

De expo toont de diversiteit van Rik en Herman Selleslags' oeuvre: van reportages voor HUMO, familiealbums en productfotografie voor de Grand Bazar tot straatfotografie, foto's van Joodse huwelijken, de winter in 1943 en de wateroverlast in 1953.

Ook iconische en minder bekende beelden die Herman Selleslags maakte van The Beatles, The Rolling Stones en van zijn vriend Julien Schoenaerts worden uit de archiefdozen gehaald. Het FOMU gunt zijn publiek zo een blik achter de schermen én een eerste inkijk op de rijkdom van deze aanwinst.

Verschillende publicaties over het werk van Herman Selleslags zijn te koop in de museumshop.  Curatoren: Tamara Berghmans en Joachim Naudts

Braakland 28.10.16 – 04.06.17

Yasmine Delvaux FOMU : 'Met Braakland transformeert het FOMU zijn bovenste verdieping 7 maanden lang tot een experimentele ruimte voor fotografie. De verscheidenheid van het medium fotografie komt daarbij op de eerste plaats.

Braakland is een open festival waarbij de nadruk ligt op de dialoog tussen kunstenaars en publiek. Naast tentoonstellingen van zowel nationaal als internationaal talent programmeren we een waaier aan activiteiten en stimuleren we fotografen om hun creaties te tonen in het museum.

We delen de tentoonstellingszaal op in drie delen, die elk op hun eigen ritme met kortlopende en lange projecten ingevuld worden. Met uitdagende tentoonstellingen, artist talks, debatten, één-avond evenementen, portfolioviewings, screenings en tientallen samenwerkingen viert Braakland de diversiteit van fotografie.

Naast geplande tentoonstellingen en projecten blijft een groot deel van het programma braak liggen. Daarom lanceert het FOMU een 'museum take-over' en doen we een oproep aan iedereen met een hart voor fotografie: breng jouw project naar het museum!'   Curatoren: Rein Deslé en Joachim Naudts.'

IN HET FOMU VOORUITZICHT

Alec Soth – Gathered Leaves
17.02.17 – 04.06.17

Suzy Embo – Artiste photographe – Photographe d'artistes
23.06.17 – 01.10.17

Andrea Stultiens – Ebifananyi
20.10.17-18.02.18.

Fotomuseum provincie Antwerpen– FOMU
Waalskaai 47
2000 Antwerpen
www.fomu.be

Foto's Marcel Nelis / NNieuws