Dit voorjaar presenteert het FOMU aan de Waalse Kaai Antwerpen heel wat bijzonder fraais.

BRAAKLAND
28.10.16 – 04.06.17
Met Braakland transformeert het FOMU zijn bovenste verdieping 7 maanden lang tot een experimentele ruimte voor fotografie. De verscheidenheid van het medium fotografie komt daarbij op de eerste plaats.

Braakland is een open festival waarbij denadruk ligt op de dialoog tussen kunstenaars en publiek. Naast tentoonstellingen van zowel nationaal als internationaal talent programmeren we een waaier aan activiteiten en stimuleren we initiatieven om de tentoonstellingsruimte in te palmen. We delen de tentoonstellingszaal op in drie delen, die elk op hun eigen ritme met kortlopende en lange projecten ingevuld worden.

Met uitdagende tentoonstellingen, artist talks, debatten, één-avond evenementen, portfolioviewings, screenings en tientallen samenwerkingen viert Braakland de diversiteit van fotografie.
Meer informatie op braakland.fomu.be of www.fomu.be.
Curatoren: Rein Deslé en Joachim Naudts

16.02.2017 – 04.06.2017
Photography & resistance. A New Generation of Spanish Photographers
Deze lente is Braakland het decor voor een expo die het publiek laat kennismaken met de hedendaagse Spaanse fotografiescene. Die nieuwe generatie Spaanse fotografen kampt met een gebrek aan financiële middelen, maar toont zich toch bijzonder innovatief. Zo slagen de fotografen erin manieren te vinden om hun ideeën en projecten tot leven te wekken. Het boek is daarbij hun favoriete distributiemedium.

Zeven fotografen maken de kern uit van deze experimentele tentoonstelling en stellen recente of nog lopende reeksen voor. Van Ricardo Cases met zijn metaforische beelden, over Julián Barón met zijn politieke manifesten, tot Jesús Monterde met zijn barok aandoende tableaus, allemaal gunnen ze ons een geëngageerde en persoonlijke blik op de Spaanse samenleving en al haar tekortkomingen.
Deelnemende kunstenaars: Julián Barón, Ricardo Cases, Jon Cazenave, David Hornillos, Jesús Monterde, Óscar Monzón & Antonio Xoubanova
Curatoren: Nicolás Combarro en Fannie Escoulen.

28.02.2017 – 05.03.2017
Week van het fotoboek
Met de Week van het Fotoboek brengt Braakland een ode aan het Belgische en internationale fotoboek. Dankzij talrijke samenwerkingen wordt het een intensieve week met workshops, presentaties en performances die iedereen met een hart voor het fotoboek bij elkaar brengen.

09.03.2017 – 19.03.2017
Spelen met licht – Een project door jonge kinderen
Samen met het team van het Koningin Mathilde Moeder-en-kindcentrum van het UZA
coacht en begeleidt beroepsfotograaf Nicolas Sonnet jonge patiënten. De tentoonstelling geeft een inkijk in de wereld van kinderen die langdurig ziek zijn en hun creatieve eigenheid uiten met fotografie.

09.03.2017 – 16.04.2017
Surface Tension: Breaking the Plane of the Photographic Image
Het fotografische oppervlak is doorgaans gericht op vlakheid. Deze expo werkt samen met kunstenaars die uitgaan van het oppervlak van het beeld en op basis daarvan onderzoeken wat een fotografische voorstelling is, was en kan zijn. Fotografische oppervlakken worden vernietigd, opgebouwd en afgesleten om zo volledig nieuwe beelden te laten ontstaan.

Deelnemende kunstenaars: Sofia Borges, Brad Feuerhelm, Melinda Gibson, Petra Kubisova, Thomas Sauvin, Ruth van Beek, Thomas Vandenberghe & Daisuke Yokota.  Curator: Brad Feuerhelm

01.04.2017 – 16.04.2017
Project Space: Max Pinckers
Waarom zien we vaak dezelfde soort foto's verschijnen in het nieuws? Het lijkt wel of er een succesformule voor bestaat. Bij een analyse van de beeldtaal en patronen van de persfotografie zijn iconische beelden en andere archetypes nooit ver weg. Max Pickers gebruikt Braakland als werkruimte om na te gaan hoe persfotografie steeds naar zichzelf lijkt te verwijzen.

Feedback Days: voorjaar 2017
Braakland organiseert in het voorjaar van 2017 de Feedback Days. Je kunt je portfolio laten bekijken door fotografie-experten. De Feedback Days staan open voor iedereen: professionele fotografen, studenten of amateurfotografen. Er gebeurt geen selectie, want de nadruk ligt op gesprek en feedback.

FOMU een absolute aanrader.

Closing weekend: 03.06.2017 - 04.06.2017
Save the date.

Marcel Nelis / NNieuws.