Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Foodsavers Zuiderkempen creëren sociale meerwaarde door voedsel te redden

Terwijl de oorlog in Oekraïne en het steeds extremere klimaat ons voedsel duurder maken, gaan er dagelijks grote hoeveelheden perfect eetbaar voedsel verloren in de hele voedselketen.  

Om het voedselprobleem aan te pakken nam Foodsavers Zuiderkempen deel aan het Europese FLAVOUR-project tussen 2019 en 2022: een project waarbinnen we nieuwe manieren zochten om voedsel te redden en sociale jobs te creëren.

Hilsande Sels, coördinator van Foodsavers Zuiderkempen:

“Foodsavers  Zuiderkempen is een lokaal voedseldistributie platform. We zamelen voedseloverschotten en -overproductie in bij supermarkten en producenten en verdelen dit voedsel bij sociale organisaties en kansengroepen in de regio. Hiermee worden mensen in voedselonzekerheid ondersteunt.”

Het redden van dit voedsel heeft nog extra troeven.

“We creëren hiermee extra sociale  tewerkstelling in onze regio.  Bovendien zorgen we voor een aanzienlijke CO² reductie door voedsel van de afvalberg te redden. Wist je dat één ton voedseloverschotten dat nog gebruikt wordt, een gemiddelde reductie van 3.2 ton CO² betekent?”

Foodsavers werkt onder meer met  Europese middelen van het project Flavour: een samenwerking tussen 10 partners in 3 verschillende landen (België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk).

“In september sloten we het project af in Brussel met een goed gevoel. Dankzij het rekenwerk van VIVES Hogeschool en Plymouth Marjon University leerden we dat FLAVOUR meer dan € 100 miljoen sociale waarde creëerde in totaal. Elke euro die in de initiatieven werd geïnvesteerd, leverde meer dan € 11 aan sociaal rendement op.”

Omdat  de vraag naar betaalbaar voedsel enkel groeit, zijn nieuwe leveranciers zeker welkom.

“ Momenteel  tellen we 12 regelmatige leveranciers, zowel uit de distributiesector als lokale producenten. Omdat de groep van mensen in voedselonzekerheid helaas toeneemt, doen we hierbij een oproep naar extra toeleveranciers van overschotten.”

Nog enkele cijfers van Foodsavers Zuiderkempen:

  • Personeelsinzet: 3 medewerkers, 2 geëngageerde vrijwilligers, 1 stagiair en 1 coördinator
  • Ophaling voedsel 2022 ( januari tot augustus) : 47 ton
  • Leveranciers: 12 regelmatige leveranciers
  • Uitlevering aan 17 sociale organisatie.'

Deel dit artikel