U bent hier

Formule 1-legende Niki Lauda is overleden

Internationaal
21.05.2019 - 06.21u
Door: Mark Jaspers

Voormalig Oostenrijks autocoureur en Formule 1-legende Niki Lauda is overleden. Zijn familie heeft laten weten dat hij in hun bijzijn vredig is ingeslapen. Lauda werd 70.

Lauda, die de voorbije jaren op de circuits nog steeds een belangrijke rol vertolkte bij de racestal van Mercedes, verdween de laatste maanden uit beeld met een kwakkelende gezondheid.

Begin augustus vorig jaar onderging hij nog een longtransplantatie. De ingreep was nodig omdat de Oostenrijker, drievoudig wereldkampioen in de Formule 1, ernstig ziek was.

Horrorcrash

Lauda debuteerde in de F1 in 1971 met March. Vier jaar later won hij zijn eerste wereldkampioenschap. Ook in 1976 was Lauda goed op weg naar het wereld-kampioenschap, tot hij bij een horrorcrash op de Nürburgring zwaargewond raakte. Zijn auto schoot in brand, maar Lauda werd op de valreep uit de vlammenzee gered door 4 andere F1-rijders.

Amper zes weken later zat de zwaar verbrande Lauda alweer achter het stuur. Aanvankelijk was hij doodsbang, vertelde hij nadien, maar die angst overwon hij na vier of vijf races. Maar het ongeval zou blijven wegen op zijn gezondheid: zijn longen waren aangetast en onderging later in zijn leven twee keer een niertransplantatie.

"Ik denk dat de grootste schade die aan mijn longen was", vertelde Lauda tien jaar na het ongeluk. "Die kwam door het inademen van de vlammen en rook toen ik daar nog 50 seconden in mijn auto zat. Het moet zowat 800 graden geweest zijn."

In de luchtvaart

Ook in 1977 en in 1984, na teruggekomen te zijn uit zijn F1-pensioen - werd Lauda wereldkampioen. Maar het jaar na zijn laatste titel stopte hij voorgoed met racen. Zijn laatste wedstrijd was de Grote Prijs van Nederland op het circuit van Zandvoort in 1985, een wedstrijd die vanaf volgend jaar overigens terugkeert.

Niki Lauda had intussen zijn eigen luchtvaartmaatschappij Lauda Air opgericht. Eind jaren 90 kreeg Austrian Airlines daar meer vingers in de pap en tegen 2000 trok Lauda zich terug uit het bestuur. Hij richtte nadien nog twee luchtvaartmaatschappijen op: NIKI, dat overgenomen werd door Air Berlin, en Laudamotion, dat nu in handen is van Ryanair.

Longtransplantatie

Lauda bleef zoals vermeld ook actief betrokken bij de F1, in de renstal van Mercedes, en trad tot 2017 nog op als gastcommentator op de Duitse televisie. Maar de gezondheidsproblemen bleven zich opstapelen en na de longtransplantatie van vorig jaar herstelde Lauda niet meer volledig. Hij stierf gisteren in het bijzijn van zijn familie. Lauda laat een vrouw en vier kinderen na, twee uit zijn eerste huwelijk en twee uit zijn tweede. ( VRT NWS )

imageMeer nieuws

Verdachte man gezocht: politie Neteland heeft beelden

Verdachte man gezocht: politie Neteland heeft beelden
Herentals | Neteland 15.08.2019 - 12.05u

Kinderfestival Keizer Kriek

Kinderfestival Keizer Kriek
Olen 14.08.2019 - 16.55u

Romeinen op voormalige McCainsite Grobbendonk?

Grobbendonk 14.08.2019 - 16.53u

Schietpartij Mol - Politie voert huiszoekingen uit in Deurne

Schietpartij Mol - Politie voert huiszoekingen uit in Deurne
Mol | Provincie Antwerpen 14.08.2019 - 16.50u

De Koninck wordt officieel Bolleke

De Koninck wordt officieel Bolleke
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 14.08.2019 - 15.20u

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg

Heist op den Berg 14.08.2019 - 14.28u

Vrijdag brugdag: minder treinen, banken open en postkantoren gesloten

 Vrijdag brugdag: minder treinen, banken open en postkantoren gesloten
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 14.08.2019 - 14.24u

Opnieuw treinverkeer tussen Mechelen en Antwerpen

Opnieuw treinverkeer tussen Mechelen en Antwerpen
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 14.08.2019 - 11.52u

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto