EUROBATS, de Europese verdragsorganisatie voor de bescherming van de vleermuizen, houdt in het weekend 25-26 augustus 2018 voor de 22ste keer een International Bat Night.

Aan deze Vleermuizennacht doet ook Natuur 2000 mee maar dan op 18 augustus . De Vlaamse Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubehoud 'Natuur 2000' beheert de vleermuizen-overwinteringskolonie in Fort Oelegem, de belangrijkste in Vlaanderen, al sedert 1984.

's Winters verblijven hier meer dan 1300 vleermuizen, waarbij bedreigde soorten zoals de ingekorven vleermuis en de franjestaartvleermuis. Op geschikte zomeravonden en nachten komen de vleermuizen soms urenlang op insecten jagen boven de fortgracht. Hun voor mensen niet hoorbaar jachtgebrul kan je wel opvangen met een zgn. bat detector.

Er wordt eerst een uitgebreide briefing gegeven over de vleermuizen en over het monument. Daarna volgt een sfeervolle rondleiding doorheen de fortgebouwen, waarbij ook de overwinteringsplekken getoond worden. Tenslotte gaan de deelnemers naar de fortgracht om er met behulp van bat detectors de insectenjacht van de vleermuizen te volgen.

Binnen in het fort zal ook een kleine vleermuizententoonstelling staan, waar je je o.m. een interessante brochure over het leven van de vleermuizen en andere natuurdocumentatie kan aanschaffen.

De fortgidsen verwachten geïnteresseerden tegen 20u30 op de brug voor het fort, Goorstraat 19 - 2520 Oelegem (Ranst).

Wie wil deelnemen, mailt best even naar info@fortoelegem.be of telefoneert naar nummer 0475 29 04 87 en zorgt voor waterdicht schoeisel, een goede zaklamp en een warme trui. Prijs: 6 EUR p.p.voor volwassenen en 5 EUR p.p. voor kinderen (- 12 j.) en senioren (65+). Cash te betalen aan de inkom.

Voor wie er op zaterdag 18 augustus niet bij kan zijn, is er op zaterdag 15 september om 19u nog een vleermuizen-infoavond.