U bent hier

Fortengordel 2018: verrassende nieuwigheden

Provincie Antwerpen
19.05.2018 - 00.38u
Door: Lex Verellen

De 10de editie van het evenement Fortengordel brengt naar goede gewoonte verrassende nieuwigheden, zoals een recordaantal locaties met enkele nieuwkomers of die anders verboden terrein zijn.

Ter gelegenheid van deze jubileumeditie en de 100e verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog werd het derde boek en tevens kroonstuk van de prestigieuze reeks 'Vergeten Linies' voorgesteld. Zondag wordt de Fortengordel officieel in het Fort van Walem geopend. Het War Heritage Institute en de provincie Antwerpen onthullen ceremonieel de gedenkplaat 'Belgische oorlogsgraven'.

Vandaag presenteerde de provincie Antwerpen het programma van de Fortengordel 2018. Als locatie werd gekozen voor de lokalen van de Para Commando Vriendenkring, gelegen in fort 6 Wilrijk. Deze originele locatie kan je zondag zelf bezoeken met o.a. een tentoonstelling rond 'soldatenkoning' Albert I.

De Fortengordel 2018 biedt een goedgevuld programma en bereikt het recordaantal van 29 deelnemende locaties. Gedeputeerde voor erfgoed Luk Lemmens is daar bijzonder blij mee: "Voor deze feesteditie zijn we erin geslaagd om opnieuw een aantal nog onbekende locaties open te stellen voor het publiek. Sommige daarvan zijn in privébezit of zijn anders niet toegankelijk. Ik waardeer ook de inzet van alle deelnemers."

Het mooie fort van Ertbrand in Kapellen wordt voor de allereerste keer geopend voor het publiek. Je kan een bezoek aan dit fort prima combineren met het Loopgravenpad in het Mastenbos. Andere nieuwe deelnemers als de schans van Schilde, fort Haasdonk en de schans Landmolen in Kruibeke zijn zeker de moeite waard.

Schans Landmolen, is in privébezit is en dus zelden te bezoeken. De Brialmontforten rond Antwerpen, en anderen als Stafort, Liefkenshoek, Walem, Duffel en Bornem laten zich zondag van hun beste kant zien met activiteiten rond het oorlogs- en vredesjaar 1918.

"Het bezoekersaantal van vorig jaar (12.000) bewijst dat de forten zeker nog een bijzondere rol hebben in onze hedendaagse leef- en woonomgeving. Ik roep iedereen op om zondag langs te komen in onze forten, te voet of met de fiets. Want ook onze fietsroutes zijn er klaar voor", meldt een enthousiaste Luk Lemmens.

Programma en deelnemers

Het volledige programma voor de Fortengordel 2018 biedt interessante verhalen, tentoonstellingen, historische weetjes, natuurwandelingen, kinderanimatie en meer. In de forten vind je telkens een regionale programmabrochure en het fietsboekje 'Herover de forten' terug. Elke fietsroute leidt je langs een viertal forten in een lus van ca. 30 kilometer.

Verrassende nieuwkomers zijn: fort Ertbrand en Loopgravenpad Mastenbos in Kapellen, fort Haasdonk, de schansen van Schilde en Kruibeke (Landmolen).

Ook andere deelnemers bieden verrassende programma's. Zoals Fort 2 Wommelgem en fort Merksem, waar je respectievelijk kan aansluiten bij het fietsevent 'JOEPIE! WIJ FIETSEN' en de Dag van het Park.

Fort Liefkenshoek, fort 5 Edegem en fort 8 Hoboken brengen onder meer muzikale programma's. Natuurliefhebbers vinden hun gading in de forten van Oelegem, Koningshooikt, Walem en Steendorp.

Het volledige programma vind je via www.fortengordel.be.

Vergeten linies deel 3
De rijkelijk geïllustreerde reeks Vergeten Linies werd ter gelegenheid van de 100e verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog uitgebreid met een derde boekdeel. Aan de hand van diepgaand wetenschappelijk onderzoek heeft men onvermoede ontdekkingen gedaan over het verloop van de Eerste Wereldoorlog in de forten.

De eerder gepubliceerde boekdelen focussen op de Antwerpse bunkers en loopgraven, zoals anno 1918 vanuit de lucht gezien door de lens van Luitenant Zimmermann. Het nieuwe deel 3 geeft een overzicht van het nog bewaarde militaire erfgoed binnen de Antwerpse fortengordels, zichtbaar op luchtfoto's en via hoogtechnologische LiDAR-techniek. Een must have voor de geïnteresseerde fortenliefhebber!

De boeken zijn vanaf 20 mei te koop in de boekhandel en via de provinciale dienst Erfgoed. Bestellen kan via mail aan erfgoed@provincieantwerpen.be of via T 03 240 64 14. Prijs voor de drie delen: 45 EUR. Prijs voor boekdeel 3: 20 EUR.

Fortenkoekje
Gedeputeerde Luk Lemmens weet de inzet van de vele vrijwilligers en medewerkers van de forten te waarderen. Bij de 10de editie van de Fortengordel bedankt hij hen dan ook met een pakje heerlijke fortkoekjes.

Een lekker zandkoekje, gebakken volgens recept van hotelschool PIVA in de typische fortvorm. In 2019 hoopt men samen met streekvereniging de Zuidrand dit koekje als nieuwe specialiteit aan te bieden aan het publiek.

Ingetogen start in fort Walem:
onthulling gedenkplaat met het War Heritage Institute
De opening van de Fortengordel is voorzien in het authentieke fort van Walem. Een stiller natuurfort, waar een oorlogsmonument en houten kruisjes herinneren aan de er omgekomen soldaten.

Zeer recent werd deze locatie vanuit het project 'Onze vergeten helden' door het War Heritage Institute erkend als belangrijke herinneringsplek. Het fort van Walem is daarmee het eerste en voorlopig enige fort dat de gedenkplaat 'Belgische oorlogsgraven' mag dragen. Tijdens een ingetogen herdenkingsmoment wordt morgen hulde gebracht aan de soldaten die hier een eeuwig graf vonden.

imageMeer nieuws

Circus Pipo naast VC Herentals

Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 28.06.2022 - 02.37u reading time1min

Circus Pipo slaat z'n tenten op aan het multifunctioneel terrein, Herenthoutseweg naast VC Herentals.  Je kan er van 1 tot en met 10 juli voorstellingen beleven.

Tickets aan de kassa of online https://circuspipobelgium.be/praktische-info/

'Circus Pipo staat sinds jaar en dag garant voor dé familie-uitstap bij uitstek.
Dit eigentijdse circus brengt een heerlijke mix van puur traditioneel circus en unieke, wervelende sensaties voor jong en oud.'

Vanaf donderdag onderhoudswerken op ring Lier (R16)

Kempen regio | Lier regio | Nationaal | Vlaanderen 27.06.2022 - 15.14u

Fietser uit Turnhout spuwt 11 keer naar politie: 12 maanden cel

 Fietser uit Turnhout spuwt 11 keer naar politie: 12 maanden cel
Kempen regio | Turnhout regio 27.06.2022 - 14.40u

Kandidaat voor een sociale woning? Dan moet je straks je bankrekeningen laten zien

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 27.06.2022 - 07.21u

Bruce Springsteen and The E Street Band op TW/Classic 2023

Bruce Springsteen and The E Street Band op TW/Classic 2023
Internationaal | Nationaal 26.06.2022 - 23.00u

Lions Club Mol-Geel: €50.000 voor goede doelen

Lions Club Mol-Geel: €50.000 voor goede doelen
Geel | Internationaal | Kempen regio | Mol 26.06.2022 - 17.18u

JustConsult: eerste gerechtelijke strafdossiers online raadpleegbaar

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 26.06.2022 - 12.19u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto