Sinds begin oktober kunnen werkzoekenden zonder eigen vervoer, uit Meerhout, Geel en Laakdal voor 2 euro per dag een elektrische fiets huren om te gaan solliciteren of werken. Bedoeling is om op die manier de kansen op werk te verhogen door het bereikbaar maken van de bedrijventerreinen uit de regio waar geen openbaar vervoer rijdt.

Het project kwam tot stand via de werkgroep Alleman Mobiel nadat tal van werkzoekenden aangaven zonder eigen vervoer niet op de bedrijventerreinen te kunnen geraken omdat er bijna geen openbaar vervoer naartoe rijdt en zeker niet voor 6u 's morgens of na 22u 's avonds.

Als betaalbaar alternatief kwam de werkgroep op het idee om elektrische fietsen te verhuren.

De naam 'fosterfiets' is niet toevallig gekozen. Organisaties en bedrijven nemen als peter of meter de aankoop en het onderhoud van een elektrische fiets op zich. Verder betekent "to foster" ook 'versterken of aanmoedigen'.

In dit geval krijgt de werkzoekende zonder eigen vervoer versterking en heeft hij meer kansen op werk. De Sprong vzw neemt de coördinatie en reparaties van de fietsen voor hun rekening waardoor het project ook bijkomende tewerkstelling in de sociale economie creëert.

Werkzoekenden die gebruik willen maken van fosterfietsen, kunnen zich melden bij de dienst Werk in Geel (Werft 30b) of bij de sociale diensten van de OCMW's van Laakdal en Meerhout.

Het project kwam tot stand dankzij steun van de Provincie Antwerpen, stad Geel, gemeente Meerhout, gemeente Laakdal, PWA Geel, PWA Meerhout, ACV en VormingplusKempen.

Foto: Samen met een afvaardiging van de werkgroep Alleman Mobiel, de gemeentebesturen en het provinciebestuur fietsten de peters en meters hun fosterfietsen in.