Op 26 augustus wordt in het Franciscanessenklooster in Herentals een monument onthuld. Daarmee worden de zes wezen herdacht die bij een bombardement op 15 september 1944 om het leven kwamen. Stadsgids Ronny Neefs en het herdenkingscomité brachten 72 jaar later een aantal overlevenden opnieuw samen.

De gitzwarte dag in de Herentalse oorlogsgeschiedenis blijft in de hoofden van de overlevenden vast zitten. Sommigen overlevenden hebben het bombardement een plaat gegeven. Anderen krijgen bij de herinneringen nog altijd tranen in de ogen.

In de kelder van het klooster zaten 160 weeskinderen. Die waren van het eigenlijke weeshuis van het Instituut van de Voorzienigheid naar het Franciscanessenklooster verhuist. De gebouwen van de voorzienigheid waren door de Duitsers ingenomen als uitvalscentrum.

Ook de herinneringen aan de leefomstandigheden in de kelder-160 matrassen in de kelder- en altijd in de kelder zorgden voor beklijvende herinneringen.

De volgende dagen gaan we hier op de site dieper in op de herdenking van de obusinslag, hebben aandacht voor het leven van de wezen, de Herentalse oorlogssituatie toen, de reden van de obusinslag, ...

foto: enkele van de overlevenden kwamen opnieuw samen