De federale regering duidt donderdag Frank Hardeman aan als de nieuwe baas van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Dat schrijft De Morgen woensdagavond. Hardeman is nu adjunct-directeur-generaal van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol.

De huidige topman van het FANC, Jan Bens, vertrekt eind april met pensioen. Hardeman is als eerste uit de selectieprocedure gekomen. De federale regering zal die keuze volgen, meldt De Morgen.

Hardeman, een ingenieur van opleiding, begon zijn carrière bij het Wetenschappelijk Instituut voor Kern- en Stralingsfysica van de KU Leuven.

Sinds 1990 is hij aan de slag bij het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol. Daar klom hij doorheen de jaren op in de hiërarchie.

Opvallend is dat Hardeman geen verleden heeft bij Electrabel. Zijn voorgangers Bens en Willy De Roovere hadden een lange staat van dienst bij het energiebedrijf. Hierdoor werd hun positie als onafhankelijke waakhond van de Belgische kerncentrales vaak in vraag gesteld.

Toch staat ook Hardeman, die aan een mandaat van zes jaar begint, voor een moeilijke klus. De sluiting en de ontmanteling van de zeven kerncentrales in ons land, vooralsnog tegen 2025, moet tijdens de komende jaren nauwgezet voorbereid worden. Het FANC speelt een sleutelrol in die operatie.

Hardeman zal ook moeten werken aan een verzoening met zijn personeel. De vakbonden klagen al langer over een gebrek aan overleg binnen het agentschap. (belga)