Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Frank Vandenbroucke : 'Verhoging tegemoetkoming voor Geelse pleeggezinnen van OPZ'

OPZ Geel
Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en de ondervoorzitter van de Europese Commissie, de Griek Margarítis Schinás, langs bij het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum in Geel (OPZ).
 
Frank Vandenbroucke : "Concreet nemen pleeggezinnen patiënten in huis, een uniek project. Zo krijgen mensen met psychiatrische problemen hier de juiste zorg, niet enkel in het ziekenhuis dat hen natuurlijk opvolgt, maar ook in een gewoon gezinsleven.
Mijn respect voor de mensen die hieraan meewerken is enorm. Daarom gaan we dit ook beter ondersteunen."
 
Begin juni stelde de Europese Commissie een nieuwe strategie voor om mensen met mentale problemen beter te re-integreren in de samenleving. De minister kondigde dan weer aan dat de tegemoetkoming voor de pleeggezinnen bij het OPZ wordt verhoogd.

Het OPZ Geel is decennia lang een wereldvoorbeeld van re-integratie voor mensen die problemen hebben met hun mentale gezondheid. 

Al sinds de 13e eeuw worden patiënten daar opgevangen bij mensen thuis. 

Federaal minister voor Volksgezondheid maakte van het bezoek gebruik om aan te kondigen dat de tegemoetkoming voor pleeggezinnen die iemand met mentale gezondheidsproblemen opvangt stijgt met 50%.

"In totaal zal de federale regering jaarlijks 330 miljoen euro extra investeren in mentaal welzijn", zegt minister bij Vandenbroucke.

Zoals dat gaat met hoog bezoek, kregen Schinás en Vandenbroucke elk een handgeplukt boeket van Angèle, een van de patiënten van het OPZ.

De minister was er alleszins heel blij mee: "Ik denk dat dit een mooi en tastbaar bewijs is van de waarde van dit project. En ja, mensen niet alleen integreren in de samenleving maar ook onze economie is een gigantische stap. Het begint misschien met een boeket bloemen in Geel, maar dat kan een bloemenwinkel worden in Antwerpen. En dit is de enige manier om dat zo ver te krijgen", besluit Frank Vandenbroucke.  (ab/opz)

Het is trouwens niet de eerste keer dat het Geelse Psychiatrisch Zorgcentrum (OPZ) internationale aandacht krijgt. In april nog plaatste The New York Times een artikel over het systeem van gezinsverpleging op haar voorpagina. De krant ging toen voor een reportage langs bij verschillende gezinnen uit Geel die een patiënt met een psychiatrische kwetsbaarheid opnemen. (vrtnws)

OPZ Geel federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke

OPZ Geel federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke

OPZ Geel

Deel dit artikel