Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Geen gratis levering meer

De taks is onderdeel van een ruimer plan om de handel in de stadscentra te revitaliseren en kleine handelaars te beschermen. Aanvankelijk hadden de indieners een belasting voorgesteld van 50 cent per kilometer voor elk product dat op het internet is gekocht.

Uiteindelijk heeft de Franse senaat een voorstel goedgekeurd dat een taks voorziet van 1 tot 2% op de prijs van online bestelde goederen, afhankelijk van de afstand tussen het laatste magazijn en het afleveradres.

Onder de 50 km zal de taks 1% bedragen, tussen 50 en 80 km wordt het product 1,5% belast, voor grotere afstanden wordt dat 2%. Er geldt een minimum van 1 euro per geleverd product. Leveringen met niet-vervuilende transportmiddelen, handelaars met een omzet van minder dan 50 miljoen euro, lokale landbouwproducenten en boeken worden vrijgesteld van de taks.

Een Parijzenaar die een televisietoestel van 1000 euro bestelt bij Amazon, zou voor de levering vanuit het depot in Rijsel 20 euro meer betalen, berekende Le Figaro.

Het voorstel krijgt veel kritiek vanuit de retailsector. De consument zal uiteindelijk de rekening betalen – vooral in moeilijker bereikbare buitenwijken – en gratis levering zal onmogelijk worden.

Franse e-commercebedrijven worden even hard getroffen als de grote buitenlandse concurrenten waar het de wetgever in wezen om te doen is. De wet wordt overigens pas van kracht nadat hij ook door de Assemblée Nationale is goedgekeurd.(retaildetail)