Twee 33-jarige mannen uit Marseille hebben zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor een reeks diefstallen van bankkaarten. De beklaagden hadden het vooral gemunt op bejaarde slachtoffers. Het openbaar ministerie eiste voor Ali A. vier jaar gevangenisstraf.

Op 2 september 2017 gingen twee verdachten in een bankkantoor in Brugge aan de haal met de bankkaart van een man die net geld had afgehaald. Amper zeven minuten later hadden ze in een tankstation al 2.000 euro uitgegeven met de kaart. De uitbater van het tankstation vertrouwde het zaakje niet en speelde hun nummerplaat door aan de politie.

Een bende uit Marseille kon gelinkt worden aan 41 dergelijke diefstallen. Meestal kwamen ze de codes door shoulder surfing te weten. Tientallen keren haalden ze geld af van de rekeningen van hun bejaarde slachtoffers. De daders sloegen onder andere hun slag in Lede, Olen en Vilvoorde. Ze pleegden ook een hele reeks feiten in de streek van Luik en Verviers, bijvoorbeeld in Theux, Ans en Soumagne.

In een eerste fase werden Maxime T. en Enzo A. in 2018 al veroordeeld tot respectievelijk vier en drie jaar cel, waarvan telkens een jaar met uitstel. Een derde hoofdverdachte kon pas later geïdentificeerd worden. Bij verstek werd voor Ali A. eveneens vier jaar cel gevorderd. De beklaagde zit momenteel in Frankrijk in de gevangenis. Voor Mohamed D., die voor zes feiten in aanmerking komt, werd een jaar gevangenisstraf geëist.

De rechtbank doet op 9 maart uitspraak. (Belga)