U bent hier

Franstalige Gérard Linard nieuwe voorzitter Belgische voetbalbond : spreekt geen woord Vlaams

Nationaal | Vlaanderen
24.06.2017 - 20.12u
Door: Herman Gezelle

Franstalige Gérard Linard (74) en niet Gilbert Timmermans (72) is door het Uitvoerend Comité van de KBVB verkozen tot nieuwe voorzitter. Linard spreekt maar één taal : Frans.

De kandidaat van de Franstalige amateurliga's haalde het overtuigend met 14 stemmen tegenover 8 voor de kandidaat van de Vlaamse amateurliga's.

Linard volgt François De Keersmaecker, die na zes ambtstermijnen de eer aan zichzelf hield.

Vorige week leek er nog geen vuiltje aan de lucht voor De Keersmaecker, tot plots Linard, de voorzitter van de Franstalige vleugel, naar voren geschoven werd door de profclubs. Zij zagen een extra termijn van De Keersmaecker niet zitten.

14 tegen 8

De Vlaamse amateurliga's, waartoe ook De Keersmaecker behoort, besloten daarop de kaart Gilbert Timmermans te spelen. De Keersmaecker trok zich terug en schaarde zich achter de voorzitter van de Vlaamse vleugel.

De verkiezing tussen de twee oudgedienden kondigde zich spannend aan. De profclubs hebben 8 stemmen, de Vlaamse en Waalse vleugel elk zeven. Toch was het verschil vrij groot om de 11e voorzitter van de bond te bepalen: 14 tegen 8.

Linard saneerde KBVB, is eentalig en nationaal stadion is geen must

Gérard Linard is een flinke stijlbreuk. Wie is de 74-jarige? Linard is een man van de cijfers en zetelt sinds 2009 in het Uitvoerend Comité. Hij volgde in februari 2015 Steven Martens op als CEO ad interim. De scheve financiële situatie die onder Martens was ontstaan, werd helemaal rechtgetrokken door Linard, waarmee hij indruk maakte op de Pro League. In november 2016 maakte hij plaats voor Koen De Brabander.

In tegenstelling tot de viertalige Timmermans spreekt Linard énkel Frans.

Een nieuw nationaal stadion is voor hem geen must, voor Timmermans was het dat wel. Linard wil meer investeren in de bestaande stadioninfrastructuur, zodat de Duivels daar hun matchen kunnen afwerken.

De ex-voorzitter van Couvin-Mariembourg is een voorstander van de verdere professionalisering van de bond. Als interim-CEO zette hij sterk in op digitalisering, dat wil hij nog verder doorvoeren om zo financieel efficiënter te worden.

Linard is de eerste Waalse bondsvoorzitter in 50 jaar, maar is zeker een tussenpaus, volgens de reglementen is de leeftijdsgrens 75 jaar.

Probleem van samenstelling van nieuw Uitvoerend Comité omzeild

De KBVB koos vandaag niet alleen een nieuwe voorzitter, maar ook een nieuw Uitvoerend Comité. Dat leek nog even op de helling te staan nadat Guy Craybex een aan hem beloofde plaats in het Uitvoerend Comité had opgeëist.

Omdat het Uitvoerend Comité beslist over de nieuwe voorzitter was het dus even onzeker of er vandaag wel gestemd zou kunnen worden. Maar Craybex liet weten dat hij zijn verzoekschrift intrekt, waarna de nieuwe samenstelling van het Uitvoerend Comité bekrachtigd werd. Er kon dus gewoon gestemd worden over de opvolger van François de Keersmaecker. (vrt-pp)

imageMeer nieuws

Molen van Gierle krijgt extra impuls

Molen van Gierle krijgt extra impuls
Lille 30.10.2020 - 14.38u

Cyclocross programma Wout van Aert

Cyclocross programma Wout van Aert
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 30.10.2020 - 11.59u

Dit jaar geen Winterbar Moose in Heist-op-den-Berg

Heist op den Berg | Kempen regio | Provincie Antwerpen 30.10.2020 - 09.36u

Ontmoet Stéphanie, Kempische finaliste Miss Benelux Beauty

Ontmoet Stéphanie, Kempische finaliste Miss Benelux Beauty
Herenthout | Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 30.10.2020 - 08.48u

België opnieuw in lockdown? Overlegcomité vanmiddag

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 30.10.2020 - 07.34u

Sciensano waarschuwt voor impact van gewijzigde teststrategie op besmettingscijfers

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 30.10.2020 - 03.34u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto