U bent hier

Frederic Chastro grijpt naast de titel van beste jonge chef ter wereld

Vlaanderen
14.05.2018 - 08.28u
Door: Mark Jaspers

Frederic Chastro grijpt naast de titel van beste jonge chef ter wereld. Tijdens de finale van S. Pellegrino Young Chef in Milaan was het de Japanner Yasuhiro Fujio die als winnaar werd uitgeroepen. Chastro, chef van het Antwerpse Sōma kan toch terugkijken op een mooi parcours in één van de belangrijkste kookwedstrijden ter wereld. 

21 getalenteerde jonge chefs van alle uithoeken van de wereld namen het tegen elkaar op. Frederic Castro, die de Benelux vertegenwoordigde, schotelde de jury een rolletje van Belgisch konijn voor, met orgaanvlees en kleine hersenen, biologisch witloof en een pittige saus op basis van donker bier.

Chastro kwam zaterdag al aan de beurt, in de tweede van drie kookrondes. In de finale vielen de kandidaten stapsgewijs af: van 21 naar zeven finalisten en van zeven naar drie ultieme finalisten. Ondanks het feit dat de jury enthousiast reageerde op het gerecht van Chastro, kon hij niet doorstoten tot de laatste zeven finalisten.

Uiteindelijk was het de Japanner Yasuhiro Fujio die als winnaar uit de bus kwam. Hij kon de jury het meeste overtuigen met zijn signature dish 'Across the sea'.

The road to the final

De wedstrijd duurde in totaal 18 maanden. Na een online inschrijving en een global shortlist waarbij 200 koks geselecteerd werden uit 1000den kandidaturen, volgde de intense regionale finale. In september nam Chastro het op tegen 10 andere chefs uit de Benelux. Daar kwam hij als winnaar uit de bus en bezorgde hem een ticket naar de finale in Milaan.

De wedstrijd duurde deze keer langer dan normaal. In totaal verliep de wedstrijd over een periode van 18 maanden. Tussen de regionale finale en de grande finale in Milaan zaten 8 maanden. Dit gaf de finalisten de kans om meer tijd door te brengen met hun mentor-chef. In het geval van Frederic ging het over Peter Goossens. Zo konden ze hun vaardigheden verfijnen en hun signature dish perfectioneren voor de wereldfinale.

De Zeven Wijzen

Met deze signature dish trok Frederic Chastro ook naar de finale. De 21 finalisten stelden hun gerecht voor aan een jury die bestaat uit zeven culinaire iconen:

Virgillio Martínez: Peru (Latijns-Amerika)Margarita Forés: Filipijnen (Azië)Brett Gramam: Australië (Oceanië)Annie Féolde: Frankrijk (Europa)Dominique Crenn: Frankrijk (Europa)Ana Roš: Slovenië (Europa)Paul Pairet: Frankrijk (Europa)

Ze worden 'de Zeven Wijzen' genoemd dankzij hun waanzinnige ervaring in de gastronomische sector. Ze baten allen zelf inspirerende restaurants uit, waarvan enkelen meerdere michelinsterren mogen dragen en ook opgenomen zijn in World's 50 Best Restaurants.

Over Frederic Chastro (°7-06-1988)

Frederic werkt sinds juni 2017 als chef in zijn eigen restaurant Sōma (Antwerpen). De chef met Frans-Colombiaanse roots studeerde in 2011 af aan de Hospitality Industry School in Avignon (Frankrijk).

Later werkte hij bij verschillende Franse restaurants (Maison Bru in Eygalières, Le Pralong in Courchevel, Tetedoie in Lyon, Domaine de Manville in Les Baux-de-Provence, Arsenic in Lyon). Na een Colombiaanse tussenstop (Restaurant Republicano) belandde hij in België bij Silverspoon (Wijnegem) en Fleur de Sel (Kasterlee).

Samen met zijn Belgisch-Griekse vriendin Adriana Zafiris brengt hij in Sōma een klassieke keuken met ingrediënten die hun oorsprong vinden bij de vier verschillende nationaliteiten van het duo. Het koppel werd door Gault&Millau al uitgeroepen tot 'Jeunes Talents' voor hun werk in de keuken van bistro L'Arsenic in Lyon.

Waarom hij deelnam aan deze culinaire wedstrijd? "S.Pellegrino vertegenwoordigt als merk de jonge generatie koks, wat erg belangrijk is. Zij zijn immers de toekomst van de gastronomie. Deze wedstrijd is voor mij een grote kans om te ontdekken waar andere jonge chefs mee bezig zijn.

Niet alleen in de Benelux, maar wereldwijd. Een chef is altijd onderdeel van een team. Naast de competitie is de solidariteit tussen koks erg belangrijk. Ik respecteer elke concurrent en wens hen alle geluk met deze fantastische ervaring!".

Sōma
Wolstraat 33, 2000 Antwerpen
+32 03 290 04 03
contact@soma.restaurant
www.soma.restaurant

 

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto