Op vrijdag 10 november opende het gemeentebestuur in de kerk van Sint-Salvator in Booischot feestelijk de elfdelige expo rond het Heistse funeraire erfgoed. Tevens werd de start gegeven van het project 'Kerken als Cultuurhuizen'.

De expo werd georganiseerd naar aanleiding van de inventarisatie die van start ging in 2012, onder begeleiding van prof. dr. Tamara Ingels, consulente voor funerair erfgoed en specialist ter zake. Samen met een groep vrijwilligers inventariseerde zij de begraafplaatsen. De graven werden uitvoerig gedocumenteerd en beschreven. De resultaten hiervan werden gebundeld in lijvige rapporten. Hier vloeiden ook de jaarlijkse funeraire wandelingen op de begraafplaatsen voort in het kader van de Week van de Begraafplaatsen.

Op de elfdelige expo die op 10 november geopend werd, werden de resultaten van deze inventarisatie gepresenteerd aan het grote publiek. Het was een huzarenstukje om in de elf Heistse kerken op hetzelfde moment een expo klaar te krijgen. Gelukkig kon het gemeentebestuur op heel wat steun rekenen van de lokale kerkbesturen en parochieteams. Ze deden in de meeste kerken dan ook prachtige aanvullingen.

De expo's in de kerken zijn nog steeds te bezoeken, de openingsuren en data vind je op www.heist-op-den-berg.be.

Recent werd bekrachtigd dat alle elf Heise kerken voortaan - naast hun religieuze bestemming - ook een culturele bestemming zullen krijgen. Elke kerk wordt zo een soort cultuurhuis, en een tentoonstelling past perfect in dat plaatje.

Om het project van de cultuurhuizen kracht bij te zetten, kocht het gemeentebestuur 50 expopanelen, die vanaf nu geheel ter beschikking staan van de plaatselijke kerken, maar die ook in een pool worden opgenomen om onderling tussen de kerken uit te lenen. Op die manier kunnen er grotere projecten plaatsvinden. Als extra ondersteuning start Cultuurcentrum Zwaneberg een wervingscampagne op om vrijwilligers te zoeken om te suppoosten in de kerken.

Door de functie van de kerken uit te breiden van enkel religieus naar cultuurhuis, kan het gemeentebestuur de bestaansgarantie van de kerken vergroten en verstevigen.

Om de functie van de 'Kerken als Cultuurhuizen' te bekrachtigen, ontvingen de kerken allemaal een infobordje om aan de gevel te hangen. Zo is de bijkomende functie van de kerken duidelijk zichtbaar. De gemeentelijke technische dienst zal de infobordjes binnenkort met veel zorg aan de gevels van de kerken bevestigen.

Meer info

An Vertommen, Cultuurbeleid, 015 23 88 15, avt@heist-op-den-berg.be

Burgemeester Luc Vleugels, 014 26 59 20, burgemeester@heist-op-den-berg.be

Eric Verbist, schepen van Begraafplaatsen, 015 24 57 57, advocaat.verbist@telenet.be

Bernadette De Cat, voorzitter gemeenteraad, 015 24 63 12, 0477 78 80 11, bernadettedecat@hotmail.com