Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Funky Town met Kid Creole & Coconuts als slot van exotische zomer

Funky Town
URL

Op zondag 27 augustus vieren we het einde van de vakantie in Herentals. Het binnengebied tussen de Grote Markt en het stadspark wordt omgetoverd tot een oase vol sfeer en gezelligheid.

“Samen met vrienden je vakantieverhalen delen en nog snel een laatste vakantieverhaal maken. Dat is zowat de bedoeling,” zegt Katrien Verlinden, zelf bijna wereldberoemd in Herentals als DJ Sister Stereo en één van de drijvende krachten achter Funky Town.

“Ik ben heel trots op onze line-up. Met aanstormend talent en gevestigde waarden, Belgisch én internationaal, zorgen we voor een fantastische dag. Je kan ons festival moeilijk in één vakje plaatsen. En zo hoort het ook voor een festival, er is voor ieder wat wils.”

Dat blijkt ook te kloppen, wanneer we die line-up van dichterbij bekijken. Openen doet het festival met finalisten van Humo’s Rock rally 2022. Sgt. Lesley is een vierkoppige band ontstaan in Hasselt. “Ze combineren dromerige indie pop met aanstekelijke, zoete melodieën die doen denken aan Tame Impala. Geen betere manier om een zonnige zondag te starten”.

De middag gaat vervolgens helemaal aan het swingen met het Frans-Brusselse duo Nikitch&Kuna Maze. Zij brengen levendige jazz, vermengd met hectische electro-beats, korrelige synths en swingende sax. “Stilstaan wordt onmogelijk”, zweert Verlinden.

Met Jett Rebel komt daarna een Nederlands multi-talent wiens laatste album de ambitie heeft het feestje vlak voor het vergaan van de wereld op te fleuren. Het wegdeemsteren van de zomer op Funky Town is iets minder dramatisch, maar dat het een feestje wordt, staat vast.

Isolde Lasoen is niet alleen drummer bij DAAN, Absynthe Minded en tal van andere projecten, maar ook een veelzijdige muzikante, zangeres, tv-persoonlijkheid én frontvrouw van haar eigen band. Deze leading lady van de huidige Belpop heeft met ‘Oh Dear’ net een een nieuw album uitgebracht, waarvan de nummers variëren van jazzy, psychedelisch, donkerromantisch en groovy tot poppy en alles daartussen.

“Van een leading lady van nu naar die van morgen en overmorgen,” dachten de organisatoren bij het programmeren van Blu Samu.  Op haar nieuwe ep '7' komen alle werelden van Salomé Dos Santos aka Blu Samu samen. Traditionele Kaapverdische en Portugese stijlen kruisen Belgische hiphop. Jeugdinvloeden als Missy Elliott en Sade worden gecombineerd met nieuwe inspiraties. En haar zonnige energie contrasteert met een zekere melancholie in de electronica. Het zwoele zuiden ligt dan plots in een Kempisch park.

Met High Hi krijgt u nog Belgische hemelbestormers, die met hun instant-classic ‘Daggers’ de top 3 haalden van Studio Brussels eindafrekening 2020. Met ‘Return to dust’ leverde dit power-trio een derde album af dat er helemaal staat.

Kinderen van 80ies indierock, 90ies shoegaze, en opgevoed door de noughties. Songs, strak in het gareel gehouden door een funky feel, aangevuurd door een oorwurm-riffje dat zich meteen in het hoofd nestelt. En met een bekende sound-signatuur: tweestemmig, ogenschijnlijk happy met een melancholische ondertoon, niet alleen de ondergaande zon zorgt voor een aangename rilling over de rug.

Om deze zonnige zondag af te sluiten, haalt Funky Town een all-time classic naar Herentals. Met bakken ervaring, lijkt het wel of deze man zwoele zomers heeft uitgevonden.

Met opzwepende calypso-pop blazen en dansen Kid Creole & the Coconuts ook het laatste dak van de zomer weg. Annie zal geen daddy hebben en ook de laatste stool pigeon zal ten onder gaan in deze zee van ha-cha-cha…

Over Funky Town:

Na de overname van café De Max en de creatie van Pop-Coffee, droomde de Herentalse ondernemer en notoir festivalganger Jurgen Van Grieken al snel van nog meer muziek in Herentals. Zeker toen hij bijna dagelijks over dat Herentalse binnengebied begon te lopen, begon het te kriebelen.

“Herentals Fietst en Feest, staat al langer als een huis in de zomer. Wij willen graag een extra mijlpaal zijn in die zomer. Zeker nu er met Zomerspoor een perfecte brug wordt gemaakt tussen de evenementen. Het wordt deze zomer ‘Herentals feest, en blijft feesten!’”, knipoogt Van Grieken “en zo hebben we het toch allemaal graag?”.

Samen met goede vrienden Katrien Verlinden en Pieter Soetewey werd Funky Town boven de doopvont gehouden.

Funky Town wordt georganiseerd door Funky Town vzw. Vereniging zonder winstoogmerk met als maatschappelijke doelstelling het schuchter geschuifel in de Kempen om te zetten in chique moves op funky grooves. De enige winst die we zoeken is de gezelligheid in het centrum van Herentals.

Als het ons lukt dit festival financieel gezond te krijgen en te houden zijn we al heel blij. Als het écht goed zou gaan draaien, kijken we naar goede doelen en verenigingen in onze buurt.'  https://funkytown.webflow.io/

Reactie Guy Depré (VRT Radio2) :

'Beste lezer,
Toch even duidelijk stellen dat dit festival niets te maken heeft met het legendarische funk, soul en disco radioprogramma Funky Town, noch met de VRT, en evenmin met mezelf of met andere medewerkers van het programma.
Succes aan de organisator(en),
Guy De Pré VRT.
 
Funky Town

Deel dit artikel