U bent hier

Fysica : zwaartekrachtsgolven voor het eerst gedetecteerd

Internationaal
11.02.2016 - 18.01u
Door: Herman Gezelle

Verschillende internationale teams van wetenschappers hebben vandaag bekendgemaakt dat ze voor het eerst zwaartekrachtsgolven hebben waargenomen. Albert Einstein stelde 100 jaar geleden dat dergelijke golven zouden bestaan en er wordt al decennia lang naar gezocht.
lees ook

Wat zijn zwaartekrachtsgolven en waarom hebben ze belang?

De ontdekking werd in Washington bekendgemaakt door onderzoekers van het California Institute of Technology, het Massachusetts Institute of Technology en de LIGO Scientific Collaboration.

De zwaartekrachtsgolven werden gevonden met de LIGO, de Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory, die onlangs een update had gekregen.

De impact van deze waarneming is enorm.

Ze bevestigt niet alleen een theoretisch concept van een eeuw oud, maar opent ook een nieuwe blik op de kosmos. Tot nu toe bekeken we de kosmos en de objecten erin door het licht te bestuderen. Licht heeft echter een groot nadeel: het geraakt niet overal door, zodat stukken van het universum verborgen bleven.

Zwaartekrachtgolven zijn helemaal anders dan licht en kunnen ons toegang geven tot de donkere geheimen van het heelal. Wetenschappers over de hele wereld zitten op het puntje van hun stoel, nu we aan het begin staan van een nieuw tijdperk, met de belofte van nieuwe kennis en inzichten in astronomie en fysica.

Zwaartekrachtsgolven of gravitatiegolven zijn "fluctuaties in de kromming van de ruimtetijd, die zich van de bron af voortbewegen als golven.

Ze vervoeren energie als zwaartekrachtsstraling". Het zijn met andere woorden rimpels in het weefsel van de ruimtetijd, die zich met de snelheid van het licht voort bewegen en die energie afvoeren.

Als je je hand beweegt door stilstaand water, zie je rimpels ontstaan die de beweging volgen en zich naar buiten bewegen door het water. Volgens de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein gebeurt hetzelfde als zware objecten door de ruimtetijd bewegen. (vrt)

imageMeer nieuws

'Wandeling voor nabestaanden van een zelfdoding, vrienden en sympathisanten in de Kempen'

Kempen regio | Provincie Antwerpen 26.02.2020 - 16.42u reading time12min

Zondag 1 maart van 14u tot 17u organiseert Meerhout de eerste wandeling voor nabestaanden van een zelfdoding, vrienden en sympathisanten door in samenwerking met J.D. Consulting en de werkgroep Verder na Zelfdoding. (www.werkgroepverder.be)

De deelnemers vertrekken voor een wandeling van ongeveer 5 km aan de Bed & Breakfast 'Het Verloren Schaep', Molsebaan 115 2450 Meerhout. Rond 15.00 uur wordt er in 'de Belse bossen' een 'stil moment'georganiseerd. De deelname is gratis.

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto