Erfgoedcel k.ERF bracht vorig jaar alle kerststallen van de gemeenten Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie in kaart. Via de gratis izi.TRAVEL-app werden deze kerststallen ook meteen op de kaart gezet: iedereen kan hiermee zelf op expeditie gaan langs bijna 25 kerststallen in de k.ERF-regio.

Je kiest uit het aanbod zelf enkele stalletjes en krijgt telkens de routeaanwijzing tot het volgende stalletje. De izi.TRAVEL-app kan je gratis downloaden, of online raadplegen via https://izi.travel/nl. Zoek vervolgens op kerststallen of aanbod in de buurt.

Retiese kerststal al meer dan 50 jaar op de Markt

Onze eigen Retiese kerststal staat sinds 1963 op de Markt. De stal was een ontwerp en realisatie van 'De Brug', toen nog een vereniging voor en door mindervaliden opgericht in 1961. In het 'Reties Weekblad' van 15 juni 1963 plaatste De Brug een oproep om oud eikenhout (kepers, balken), oude panlatten, schuurdeuren, beplanking en oude dakpannen ter beschikking te stellen. Dit alles om een 'Kempische Kerststal' op de Markt te plaatsen.

Mede met de steun van het gemeentebestuur en de plaatselijke VVV begonnen enkele vrijwilligers in 1963 met de opbouw van de kerststal op het kasteeldomein, aan de Klynhoeve. Het materiaal was afkomstig van een oude schuur van het Horzelend.

Daarna werd de kerststal volledig gedemonteerd en vanaf 23 december 1963 weer opgebouwd op de Markt. In het 'Reties Weekblad' van 21 december 1963 lezen we: "De stal wordt geopend na de Middernachtmis en blijft op de markt tot na Driekoningen."

Levende kerststal dankzij vele vrijwilligers

De gemeente zorgt nu jaarlijks voor de opbouw van de kerststal, maar nog steeds zijn er heel wat vrijwilligers bij betrokken.

De oorspronkelijke wassen beelden werden gemaakt door de Clarissen, maar werden vernietigd tijdens een brand.

De houten beelden die er vandaag nog staan, werden midden jaren 60 gemaakt door Bert Vercaigne, een Retiese kunstenaar. Dit was de periode van de hoogdagen van The Beatles, het kapsel van Jozef is dan ook geïnspireerd door deze haarstijl!

Zijn jongste dochter Gerda is in haar vaders voetsporen getreden, haar beelden kan je bewonderen in de miniatuurstal van Kasterlee. Bovendien zorgt Gerda samen met haar zus Magda nog steeds voor de aankleding van de beelden in de Retiese kerststal.

Onze kerststal werd altijd al bewoond door echte dieren. Ook vandaag staan er nog steeds schapen en ezels afkomstig van Retienaren! Deze worden gevoed en verzorgd door een aantal vrijwilligers die deze taak ter harte nemen. Van het begin tot 2013 nam Karel Thijs deze taak op zich, sinds 2013 zorgt André Van der Veken ervoor dat de dieren in de kerststal niets tekort komen.

Het gemeentebestuur wenst de vele vrijwilligers te bedanken die zich al jaren inzetten om van de kerststal een gezellige ontmoetingsplek te maken.

Deze vrijwilligers werden op 7 december tijdens de opbouw van de kerststal in de bloemetjes gezet.