Op zaterdag 6 en zondag 7 oktober wordt Westerlo en zijn deelgemeenten overspoeld door massa’s kopers van tweedehandsmateriaal. Niet minder dan 360 inwoners stellen in dat weekend hun garage open om allerlei gebruikte spullen van de hand te doen.

Binnen de vastgelegde uren kunnen kopers bij de verkopers angsgaan. Met het infoboekje dat ze zich kort voordien konden aanschaffen, stippelen ze hun parcours uit. 

Met de fiets.
De allereerste garageverkoop in Westerlo werd twaalf jaar geleden gehouden. Paul Leirs was er toen ook al bij en houdt mooie herinneringen over aan die vele edities. ”Al haast iedere keer hebben we geluk gehad met het weer.

In het weekend van de garageverkoop rijden mijn vrouw en ik met de fiets van de ene garage naar de andere garage. Op één dag tijd doen we zo’n dertig garages aan. Meer lukt niet.

En als we iets groots gekocht hebben, gaan we dat achteraf met de auto ophalen. Zo konden we al plooistoelen op de kop tikken, buitenverlichting en allerlei huisraad. Onze dochter zit nu op kot en dan komen voorraaddozen voor kliekjes goed van pas.”
 
Paul weet intussen dat veel mensen van de gelegenheid gebruikmaken om ook prulletjes zoals beeldjes en kandelaars van de hand te doen. Zelf is hij daar niet echt naar op zoek, maar oude lp’s weet hij bijvoorbeeld wel best te smaken. ”We vinden het nog altijd de moeite om naar die jaarlijkse activiteit van de Gezinsbond te gaan.

Je mag er ook de sociale kant niet van onderschatten. Het is een dag 
waarop je heel wat bekend volk ontmoet. Ook veel verkopers komen jaar na jaar terug. Zo ken ik een vrouw die telkens met haar zussen afspreekt om die dag voor haar deur gezellig samen van alles te 
verkopen.

Als je wat zoekt, vind je zeker spullen die je voor een habbekrats kunt 
kopen. Ook dat is mooi meegenomen.” 

”Ze komen naar je toe”
Ook Bart Van den Eynden kijkt weer uit naar de Westelse garageverkoop waar hij als verkoper aan deelneemt. ”Vijf jaar geleden deed ik voor het eerst mee. Onze kinderen hadden wat speelgoed en kleren die ze op die manier wilden verkopen.

Zelf heb ik toen oude lp’s verkocht, naast werkmateriaal dat ik te veel 
had en autovelgen. De verkoop verloopt altijd zeer vlot. En het is plezant als je een centje kunt verdienen aan dingen die je misschien anders naar de kringwinkel zou brengen.”
 
Over de formule van de garageverkoop is Bart zeer opgetogen. ”Mensen komen naar je toe en dat is zeer handig. Anders dan bij een gewone rommelmarkt hoef je ook niet zo vroeg uit de veren om te verkopen.

Ik verkoop wel niet in mijn garage. Ik sta liever op de oprit en plaats 
dan bij slecht weer eventueel een tent.”