De bevriezing van de gasprijzen loopt nog tot het einde van dit jaar, maar aangezien er bij de begrotingsgesprekken geen consensus was in de regering van Di Rupo over de maximumprijzen voor energie, zullen vanaf 1 januari opnieuw de marktprijzen gelden.

 

 Dat meldt De Tijd.

Als de marktprijzen weer spelen, zullen na afloop van de bevriezing, de prijzen voor gas weer de hoogte in schieten. Het blijft wel de bedoeling van de regering om een rem in te bouwen. Gasleveranciers zullen zich moeten houden aan bepaalde parameters vooraleer ze hun prijzen kunnen indexeren, maar ook hierover is er nog geen overeenstemming bereikt.

Minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (SP.A) en staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet willen dat de gasprijzen worden losgekoppeld van de olieprijzen.

‘Stijgende marktprijzen zullen we niet kunnen tegenhouden, maar we willen erop toezien dat leveranciers een correcte prijs aanrekenen. Als je gas verbruikt, moet je gas betalen en geen olie', aldus het kabinet-Wathelet in De Tijd. Maar ook dat ligt nog op tafel.

(belga)