Jeugddienst Heist-op-den-Berg en Arktos vzw winnen Gastvrije Award 2016 met speelkofferproject

Met de campagne Gastvrije Gemeente zocht Vluchtelingenwerk Vlaanderen de afgelopen maanden met allerlei partners naar gastvrije initiatieven in Vlaanderen en Brussel. De jury had de keuze uit maar liefst 353 initiatieven binnen zeven hoofdcategorieën (vereniging, individu, school, gemeente, publieksprijs, …). Het project ‘De Speelkoffer’ uit Heist-op-den-Berg heeft de Gastvrije Award gewonnen binnen de categorie ‘gastvrije gemeente’. Vluchtelingenwerk Vlaanderen wil dit project een hart onder de riem steken en schenkt De Speelkoffer een cheque van maar liefst 1.000 euro.

Speelkoffer in de buurt

‘Speelkoffer in de buurt’ is een laagdrempelig, buurtgericht project en het resultaat van een goede samenwerking tussen de jeugddienst van Heist-op-den-Berg en Arktos vzw. De mobiele werking trekt tijdens de schoolvakanties en op woensdagnamiddagen naar verscheidene buurten in Heist-op-den-Berg en biedt speelmomenten aan voor de kinderen uit de buurt. De speelmomenten worden begeleid door vrijwillige animatoren. Het project heeft de afgelopen jaren sterk geïnvesteerd in de animatorenwerking, waarbij we specifiek jongeren proberen aan te trekken die niet of weinig door het reguliere jeugdwerk bereikt worden. Het animatorenteam krijgt begeleiding en ondersteuning van een vormingsmedewerker van Arktos vzw. De jongeren krijgen de kans om vaardigheden te verwerven als animator en een engagement aan te gaan in hun vrije tijd. Jongeren kunnen tijdens het project een attest voor ‘Elders Verworven Competenties’ krijgen of een attest ‘animator in het jeugdwerk’.

Samenwerken

De voorbije jaren hebben we ook een goede samenwerking met het LOI van het OCMW van Heist-op-den-Berg uitgebouwd. Niet-begeleide minderjarige vluchtelingen die op zoek zijn naar een zinvolle vrijetijdsbesteding zijn in het speelkofferproject meer dan welkom. Zij kunnen er Nederlands oefenen en vaardigheden leren die hen verder op weg helpen in de maatschappij. Het werken met kinderen is hiervoor een ideale proeftuin gebleken, omdat ‘spelen’ universeel is. Het voorbije jaar hebben een tiental niet-begeleide minderjarige jongeren zich voor de Speelkoffer ingezet, wat zorgt voor een boeiende mix binnen de animatorenploeg. De verkregen cheque zal o.a. gebruikt worden om verdere professionele vorming en ondersteuning aan te bieden aan de animatorengroep en uiteraard ook voor een fijne traktatie voor de ploeg!

foto: Frederik Satones