In aanwezigheid van meer dan 700 genodigden uit de restaurantwereld werd de langverwachte uitgave 2017 van de Gault&Millau-gids voorgesteld. De anonieme inspecteurs van de gids hebben dit jaar meer dan 1.200 restaurants bezocht en gerecenseerd. De vele laureaten vertegenwoordigen het geheel van het Belgische en Luxemburgse grondgebied.

Nieuwe thema's

Er zijn dit jaar twee nieuwe thema's, de Bierkaart van het Jaar voor het restaurant dat op het bord en in het glas de hop het mooist tot zijn recht brengt. 't Hommelhof in Watou mag dit jaar op de titel klinken.

De tweede nieuwigheid, Ambachtelijke Kok van het Jaar, gaat naar een chef die zich bijzonder inzet voor ambachtelijke bereidingen en perfect uitgevoerde persoonlijke of tijdloze gerechten. De redactie was het snel eens over de keuze van Karen Torosyan, de chef van de Bozar Brasserie.

Kasterlee schittert in nieuwe Gault&Millau

Van de restaurants in de Kempen die 15 of meer op 20 kregen in de nieuwe culinaire gids Gault&Millau, liggen meer dan de helft in Kasterlee.

Met 16 op 20 prijkt De Pastorie in deelgemeente Lichtaart helemaal bovenaan. De Watermolen, Fleur De Sel en Helsen, alle 3 uit Kasterlee, krijgen een 15. Zo ook De Cuylhoeve in Geel, Hof Ter Hulst in Hulshout en Lewis in Hoogstraten.

In de categorie 14 op 20 komen we nieuwkomer Colette uit Westerlo tegen. Het restaurant van Thijs Vervloet (26) is nog maar 10 maanden open. De chef/uitbater studeerde aan hotelschool Ter Duinen in Koksijde en leerde de knepen van het vak in onder meer Hof Ter Hulst in Hulshout en 't Fornuis en 't Zilte in Antwerpen.

Kregen nog een 14/20: Bar-Bistro Vin Perdu (Oud-Turnhout), Het Komfoor (Westerlo), 't Kempisch Pallet (Westerlo), La Belle (Geel), Potiron (Kasterlee) en Savoury (Turnhout).

Een 13/20 was voor: Amu (Turnhout), Au Comptoir (Gierle, nieuw), Bouffard (Mol, nieuw), Cucina Maragon (Turnhout), De Nieuwe Muts (Westerlo, nieuw), Diverso (Westerlo, nieuw), Hippocampus (Mol, nieuw), La Ghironda (Meerhout), Marché 17 (Turnhout) en Villa Tilia (Retie, nieuw).

Gault&Millau kent ook restaurants de status 'aanbevolen' toe:

Broosendhof (Oud-Turnhout), Daiquir (Turnhout), De Boesjerie (Westerlo), De Farmasie (Vosselaar), De Tram (Hoogstraten), De Zeeuwse Bron (Beerse), Geerts (Westerlo), Kan10 (Kasterlee), Maison Thirion (Hoogstraten), Restoservice Link 21 (Herentals), Signatuur (Hoogstraten), Theater (Balen) en Waterschoot (Rijkevorsel).

Themaprijzen

Bij de themaprijzen wordt Karlijn Libbrecht van de Slagmolen (Opglabbeek) bekroond met de titel Gastvrouw van het Jaar, terwijl Bart Lamon van Château du Mylord (Ellezelles) zich Sommelier van het Jaar mag noemen. De Moulin Hideux in Noirefontaine verwent ons met het Terras van het Jaar. Liefhebbers van originele nagerechten kunnen bij Vrijmoed (Gent) het Dessert van het Jaar proeven... op basis van Stilton-kaas.

Voor de Brasserie van het Jaar moeten we naar het Meer van Genval, waar de Brasserie du Lac met de titel aan de haal gaat.

Bij de internationale smaken is 5 Flavors Mmei (Antwerpen) de Aziaat van het Jaar en werd Peppe Giacomazza (La Botte in Genk) uitgeroepen tot Italiaan van het Jaar. De Wijnkaart van het Jaar vindt u bij Lemonnier (Lavaux-Saint-Anne) en de Gastro-Bistro van het Jaar is geen ander dan Roots (Gent).

Chef van het jaar: Tim Boury

Het nieuws waar iedereen naar uitkijkt, is natuurlijk de bekroning van de Chef van het Jaar. De titel gaat dit jaar naar Tim Boury van restaurant Boury in Roeselare. Redactiedirecteur Philippe Limbourg: 'Enkele jaren geleden was Tim al Jonge Chef van het Jaar en wij hebben ons niet vergist: hij is blijven evolueren. Vandaag ontplooit hij zijn talent in een uitzonderlijk kader, geholpen door een sterk, efficiënt team in zowel de keuken als de zaal. Zijn gerechten zijn een schot in de roos, zonder het wiel opnieuw te willen uitvinden. Plezier en smaak. Twee essentiële kwaliteiten voor een Chef van het Jaar'.

Nieuwkomers van het jaar & nieuwe topscores

Mélanie Englebin (Cécila – Brussel), Thomas Troupin (La Menuiserie – Waimes) en Maarten Bouckaert (Castor – Beveren-Leie) worden in de bloemetjes gezet als Jonge Chefs van het Jaar.

Maarten Bouckaert is zelfs tweemaal laureaat, want hij krijgt de hoogste score van de nieuwkomers 2017 (16/20). In de hoogste sferen behaalt Hertog Jan (Zedelgem) 19/20 en krijgt het trio The Jane (Antwerpen), Cuines33 (Knokke) en D'Eugénie à Emilie (Baudour) de derde koksmuts, met een score van 17/20.

Onthoud ook de kampioenen van de formule 'Prijs-Plezier', Sjalotte (Tongeren), Pré de chez Nous (Brussel) en la Gastronomie du Mayeur (Wanze), en de 3 Ontdekkingen van het Jaar, Willem Hiele (Koksijde), Chez Augusta (Elsene) en Quadras (Sankt-Vith).

Gault&Millau gids 2017

De gids 2017 verschijnt deze week in de boekhandels en kost 28 euro. Hij kan ook worden besteld op de website shop.gaultmillau.be.