Prijzen alom weer, eens Gault&Millau zijn nieuwe restaurantgids aankondigt en uitbrengt.

Het is altijd uitkijken naar de scores op 20 voor de bezochte restaurants en natuurlijk ook uitkijken naar de prijswinnende chefs en restaurants.

Het is Nuance in Duffel dat de Chef van het Jaar levert en Hof van Cleve en Bon Bon blijven de allerbeste restaurants van het land, volgens Gault&Millau.

In de gids zijn er 135 nieuwe adressen opgenomen, goed voor in totaal 1.375 namen, waarvan een deel stijgt qua score.

"Het zijn mooie resultaten voor een sector die het natuurlijk heel moeilijk heeft in coronatijden, maar die ongelofelijk veel veerkracht vertoont", zegt Marc Declerck, de CEO van Gault&Millau. 

"Ik ben blij dat -na de lockdown- het publiek de weg naar de tafels weer heeft gevonden. Volgens sommigen was het zelfs een bestorming. Goed dat de passie van de chefs een publiek vindt. Velen hebben take away geprobeerd en uitgevoerd, maar gastronomieliefhebbers samenbrengen, daarvoor doen ze het toch."

Chef van het Jaar is Thierry Theys (37). De man achter het vuur van 'Nuance' in Duffel. Geen onbekende, wel integendeel, ook al tien jaar lang bezitter van twee sterren in de Michelin-gids, nu wordt hij ook intensief gelauwerd door Gault&Millau, nadat hij in 2010 al eens de Jonge Chef van het Jaar was in de gids: "Ik had nergens op gerekend of gehoopt.

En dan doet zo'n waardering zeer veel deugd. Ik denk dat we de prijs hebben gekregen door de gezonde evolutie die we de voorbije jaren hebben meegemaakt", zegt Theys. (VRTNWS)

Een overzicht :

De Chef van het Jaar, de Jonge Chefs van het Jaar en de hoogste nieuwkomers

De titel van Chef van het Jaar 2022 gaat dit jaar naar Thierry Theys van Nuance in Duffel. "Met zijn zin voor nuances - what's in a name -, contrasten uitgewerkt in evenwichtig gedoseerde details en scherp getekende bordspiegels, bereikte deze chef in 2021 nieuwe hoogtes.

Zijn keuken heeft een signatuur die het hele traject van aperitiefhapjes tot zoets bij de koffie karakteriseert en daardoor de gasten verwent met tal van leuke vondsten vol zintuiglijke prikkels." aldus de redactie.

"Geen enkel detail ontbreekt: van het luxueuze interieur tot de brood- en boterselectie", zo bevestigt ook CEO Marc Declerck.

Tot Jonge Chefs van het Jaar werden dit jaar bekroond: Martin Volkaerts (L'Amandier - Genval) voor Wallonië, Martijn Defauw (Rebelle - Kortrijk) voor Vlaanderen en François-Xavier Lambory (Stirwen – Brussel) voor het Brussels Gewest.

De hoogste nieuwkomer voor Vlaanderen is Hertog Jan in Antwerpen met een score van 18/20. Voor Wallonië zijn er twee hoogste nieuwkomers: Toma in Luik en Le Grand Verre in Durbuy, beide met een score van 16/20.

De hoogste nieuwkomer in Brussel is La Villa Lorraine by Yves Mattagne met een score van 16.5/20. Stijgers aan de top dit jaar zijn Restaurant Ralf Berendsen (Lanaken) en Vrijmoed (Gent) met 17.5/20, Sel Gris (Knokke-Heist)met 17/20, Altermezzo (Tongeren), Colette – De Vijvers (Averbode), Dôme (Antwerpen) en Sir Kwinten (Lennik) met 16.5/20, en L'Envie (Zwevegem) met 16/20.

De Jaarlijkse thematische Laureaten

Daarnaast werden traditiegetrouw volgende thematische laureaten bekroond:

Gastheer van het Jaar: Jonas Kellens (Dim Dining- Antwerpen)
Italiaan van het Jaar: San Daniele (Brussel - Ganshoren)
Aziaat van het Jaar: Nonbe Daigaku (Brussel - Elsene)
Het mooiste terras: Le Cor de Chasse (Wéris)

Het mooiste restaurant design: Le Vieux Château (Flobecq)
Sommelier van het Jaar: Benjamin De Buck (Vrijmoed - Gent)
Dessert van het Jaar: Restaurant Ralf Berendsen (Lanaken)
Brasserie van het Jaar: Ciro's (Antwerpen)

Gastro-bistro van het Jaar: DOOR73 (Gent)
Ambachtsman van het Jaar: Jan Nijs (Plein 25 - Elsegem)
Groentegerecht van het Jaar: Arabelle Meirlaen (Marchin)
Wijnkaart van het Jaar: Sans Cravate (Brugge)
Bierkaart van het Jaar: Taratata (Hasselt)

De 'prijs & plezierverhouding' van het Jaar: 't Pachthuis (Zottegem) voor Vlaanderen, Chabrol voor Brussel en CCnomie (Dinant - Falmignoul) voor Wallonië.
De 3 ontdekkingen van het Jaar: Klost'r (Vlijtingen) voor Vlaanderen, Savage voor Brussel en Racines (Floreffe) voor Wallonië.

De gastronomische gids telt in dit bijzondere jaar eveneens 135 nieuwe gastronomische adressen. De restaurantsector blijft dus ondanks de moeilijke periode groeien en dat toont hoeveel talent en passie er in ons land aanwezig is, aldus de redactie. (Foto Guide Gault&Millau)