U bent hier

Gedeputeerde Ludwig Caluwé lanceert online belastingportaal provincie Antwerpen

Provincie Antwerpen
02.03.2017 - 15.24u
Door: Mark Jaspers

De provincie Antwerpen verstuurt als eerste provincie in Vlaanderen de aanslagbiljetten digitaal.

De provincie Antwerpen verstuurt jaarlijks zo'n 660.000 aanslagbiljetten voor gezinnen. Vanaf 2018 heeft iedere inwoner de mogelijkheid om zijn aanslagbiljet digitaal te krijgen. Het enige wat je moet doen, is je registreren voor 31 december 2017 op het online belastingportaal.

De provincie Antwerpen is hiermee de eerste provincie binnen Vlaanderen die de aanslagbiljetten voor gezinnen digitaal verstuurt.

'Online bankieren, online winkelen, online tickets bestellen of een reis boeken, ...' Digitaal lijkt stilaan het nieuwe normaal, ook bij de provincie Antwerpen. De provincie Antwerpen kijkt vooruit en lanceert hiervoor een belastingportaal. Gedeputeerde bevoegd voor Financiën, Ludwig Caluwé vindt het een logische stap: 'Online dienstverlening is efficiënter, goedkoper en beter voor het milieu. Nu starten we met het online registreren voor de algemene provinciebelasting voor gezinnen, in een tweede fase maken we ook werk van een digitaal aanslagbiljet voor bedrijven. In 2018 versturen we dan de eerste provinciale digitale aanslagbiljetten.'

Registreren kan vanaf nu

Vanaf nu kan iedere burger zich registreren op het digitaal belastingportaal van de provincie Antwerpen om vanaf 2018 het aanslagbiljet digitaal te krijgen.

Het enige wat je daarvoor moet doen, is surfen naar de provinciale website: http://belastingen.provincieantwerpen.be.

Daar kan je je registreren op het belastingportaal. De registratie verloopt eenvoudig en snel via de identiteitskaart met eID kaartlezer of persoonlijke activatiecode ( registratiekantoor ). Je kan kiezen of je je aanslagbiljet vanaf 2018 wil ontvangen in je e-mail, Zoomit of Doccle.

Papier blijft mogelijk

De burger die zijn aanslagbiljet niet digitaal wenst te ontvangen, hoeft zich geen zorgen te maken. Wie zich vóór 31 december 2017 niet geregistreerd heeft, krijgt het aanslagbiljet gezinnen ook in 2018 op papier. Op deze manier ontvangt iedereen dus zeker zijn aanslagbiljet. Wie na volgend jaar toch van gedachte veranderd, kan zich in 2018 ook nog gewoon registreren en zal dan het aanslagbiljet vanaf het volgende jaar ontvangen in zijn mailbox. Ongeveer 100.000 gezinnen zijn vrijgesteld van provinciale belastingen. Zij ontvangen geen belastingsbrief.

Drie soorten provinciale belastingen

De provincie Antwerpen kent drie verschillende belastingen. De algemene provinciebelasting voor gezinnen bedraagt 37 euro per jaar. Daarnaast betalen bedrijven een tarief afhankelijk van de oppervlakte van het bedrijf op het grondgebied van de provincie Antwerpen. En als laatste gaat een klein percentage van het bedrag, dat u betaalt op de onroerende voorheffing, naar de provincie als provinciale opcentiemen Antwerpen.

Deze inkomsten besteedt de provincie aan een ruime waaier van dienstverlening. Soms zichtbaar, van de provinciale groendomeinen over de aanleg van fietspaden tot scholen en het onderhoud van 2400 kilometer waterlopen. Soms minder zichtbaar, van arbeidsveiligheid tot wetenschappelijk onderzoek in het kader van de landbouw of de volksgezondheid. Veel gestelde vragen over de provinciale belastingen kan je lezen op de provinciale website.

Ook online provinciebelasting voor bedrijven in de pijplijn

De provinciebelasting op de bedrijven gaat ook digitaal vanaf 1 januari 2018. De registratieprocedure is wel een beetje anders dan de procedure voor gezinnen.

Meer info over de registratieprocedure volgt als bijlage bij de aanslagbiljetten 2017 voor bedrijven en via de provinciale website.

imageMeer nieuws

Voedselbedeling Kringkruidenier opnieuw van start

Herentals | Neteland 04.04.2020 - 11.58u

Cannabisbende met wapenvertoon opgepakt in Turnhout

Cannabisbende met wapenvertoon opgepakt in Turnhout
Turnhout regio 04.04.2020 - 10.28u

PIVA dankt vuilnisophalers en parkwachters

Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 04.04.2020 - 10.26u

Steven Van Belleghem deelt zijn blik op post-coronatijdperk

Steven Van Belleghem deelt zijn blik op post-coronatijdperk
Herentals | Kempen regio | Neteland 04.04.2020 - 10.21u

Het grootste terras van Neteland

Grobbendonk | Herentals | Herenthout | Neteland | Olen | Vorselaar 04.04.2020 - 03.22u

Mogen we dit weekend barbecueën?

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 04.04.2020 - 00.59u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto