Het was warm in Geel gisteren. Letterlijk en figuurlijk. De Geelse Markt kreeg een extra Zuiders tintje tijdens de Kunsten- en Zuidergektemarkt. Dit kwam niet enkel door de warme temperaturen, maar ook door de kleurrijke standjes en ritmische optredens. Stad Geel blikt terug op een succesvolle editie tijdens deze laatste dag van Zuidergekte.

'We blikken terug op een zeer geslaagde editie. Zuidergekte is een periode om samen dingen te realiseren, om bruggen bouwen over verschillen heen. Het gaat over wat je als Gelenaar kan doen, om de wereld net een beetje mooier te maken', klinkt het vanuit de organisatie. Deze boodschap werd ook zichtbaar in de vele samenwerkingen die tijdens Zuidergekte tot stand kwamen.

Terugblik op 5 maanden Zuidergekte

Gedurende 5 maanden organiseerden allerlei Geelse verenigingen en organisaties kleine en grote activiteiten rond het thema wereldburgerschap. Ze kookten samen met Indimaj (vereniging van Marokkaanse vrouwen), verkochten biobier tijdens een kermiscafé, organiseerden een lezing rond schone kleren... Om maar een greep te geven uit de 75 activiteiten die tijdens Zuidergekte plaatsvonden.

Ook de Geelse stadsdiensten gingen aan de slag. Zo staat de kunsteninstallatie van de Geelse kunstenacademie In-migration nog steeds op het grasveld van Werft. In de Geelse basisscholen werkten de leerkrachten met hun leerlingen dan weer rond thema's zoals milieu, vrede, gelijkheid... Zuidergekte wil een impuls geven om deze thema's een plaats te geven in het dagelijks leven.

Feestelijke afsluiter

De Kunsten- en Zuidergektemarkt was een feestelijke afsluiter van de 5 maanden. Naar jaarlijkse gewoonte vond de markt plaats tijdens het laatste weekend van augustus. Je kon er kennis maken met lokale projecten, ngo's en lokale kunstenaars. Maar dit jaar mocht het wat meer zijn. Zuidergekte bracht het Zuiden als het ware naar Geel. Ook hier was samenwerking het sleutelwoord.

De derdewereldraad en het Geelse 't origineel sloegen de handen elkaar om een prachtig programma te realiseren. Ook café De Wolwinkel en Pastis zetten hun beste beentje voor tijdens de Zuiderse dag. Zij schakelden DJ's in die muziek van alle herkomstlanden van de betrokken verenigingen samenbrachten. De boodschap van Zuidergekte was ook zichtbaar tijdens de markt: diversiteit, duurzaamheid, toegankelijkheid.

Hoewel Zuidergekte is afgelopen, kun je de resultaten nog steeds bewonderen. Tot eind september loopt in de St-Amandskerk nog de tentoonstelling 'Diversiteit in Geel'. Hier ging creatief talent van 't Origineel aan de slag om hun visie over diversiteit en de voordelen ervan in beeld te brengen.

De stad kijkt alvast uit naar de volgende editie!