Gisteren keurde het lokaal bestuur het verslag van het conclaaf van 15 en 16 oktober goed. De bespreking van het meerjarenplan bleek een erg moeilijke oefening te zijn. Burgemeester Vera Celis (N-VA) : 'Geel wil blijven investeren in de stad en haar centrumfunctie om ook op lange termijn aantrekkelijk te blijven voor inwoners en bedrijven. Tegelijk levert het bestuur al enkele jaren inspanningen om de organisatie en werking efficiënter te maken. Toch zijn bijkomende maatregelen nodig om financieel gezond te blijven.

'Door bovenlokale maatregelen ziet Geel de volgende jaren haar inkomsten structureel dalen. Enerzijds is er de stopzetting van de compensatie van de gederfde opcentiemen materieel en outillage die de Vlaamse Regering heeft beslist. Anderzijds zijn er de gevolgen van de federale taxshift.

Voor Geel betekent dit dat we de volgende jaren gemiddeld 1.200.000 euro per jaar minder inkomsten hebben.

Ook de subsidies voor tewerkstelling en voor de Vlaamse beleidsprioriteiten nemen af.

Het bestuur verwacht dat de daling van de inkomsten niet stopt in 2016.

Dit betekent dat het bestuur zowel aan de uitgaven- als inkomstenkant bijkomende inspanningen moet leveren om de stad financieel gezond te houden. Het doel is om een meer efficiënte en flexibele stadsorganisatie te hebben zodat Geel aantrekkelijk blijft voor inwoners en bedrijven.

Wat de uitgaven betreft, hebben de maatregelen uit het herstelplan onvoldoende of onvoldoende snel effect op de kostenefficiëntie van de dagelijkse werking. Een nog striktere en in sommige gevallen versnelde uitvoering van het bestaande herstelplan is noodzakelijk om de exploitatiekost te doen dalen.

Zo zal tegen oktober 2016 een concreet voorstel voor de heroriëntering van de stadsdrukkerij uitgewerkt worden zodat de stad al in 2018 in plaats van in 2020 de heroriëntering kan starten.

Tegelijk zal de stad duidelijke en doordachte keuzes moeten maken bij wat de Gelenaar nodig heeft aan dienstverlening. Zowel het stadsonderwijs als de stedelijke werkplaats zullen naar kerntaken en naar efficiëntie van de werking doorgelicht worden.

Voor het stadsonderwijs wil het bestuur de kwaliteit van het onderwijs handhaven en tegelijk een kostenbesparing realiseren. Voor het project 'werkplaats 2025' wordt samen met de werknemers een plan gemaakt over hoe de werkplaats er in 2025 zal uitzien.

Het resultaat van dit onderzoek zal gebruikt worden als inhoudelijke basis voor een vernieuwde werking en voor het bouwprogramma van een fysiek nieuwe stedelijke werkplaats begin volgende legislatuur.

Omdat deze inspanningen pas effect hebben op langere termijn, is het bestuur genoodzaakt ook aan de inkomstenkant maatregelen te treffen', besluit Celis.

Om het budget voor 2016 sluitend te maken, zullen de opcentiemen op de onroerende voorheffing vanaf 1 januari 2016 verhoogd worden met 80 opcentiemen, van 1170 naar 1250 (7%). Hiermee zit Geel onder het gemiddelde van de regio.