De Geelse gemeenteraad keurde gisterenavond het energie- en klimaatactieplan Kempen 2020 goed. Dit actieplan is een gevolg van het Burgemeestersconvenant dat Geel vorig jaar al goedkeurde. Met het plan engageert het lokaal bestuur zich om tegen 2020 de CO2-uitstoot op haar grondgebied met 20 % te reduceren ten opzichte van 2011.

Om dit engagement waar te maken, legt Geel de focus op die uitdagingen waar op korte termijn de meeste resultaten kunnen mee geboekt kunnen worden. Geel werkt al enkele jaren aan een duurzaam energiebeleid. Maar er kan nog veel winst geboekt worden door op een slimme manier om te gaan met energie.

goede voorbeeld
Het lokaal bestuur wil de interne werking nog energiezuiniger maken om zo het goede voorbeeld te geven. Hierbij wordt vooral gelet op de verwarming van de stedelijke gebouwen en het wagenpark. Ook in andere (kantoor)gebouwen en particuliere woningen kan nog veel bespaard worden, bijvoorbeeld door beter te isoleren.

mobiliteit en hernieuwbare energie
Verkeer draagt met ruim 26 % aanzienlijk bij tot de uitstoot van CO2. De stad ziet dan ook een belangrijke uitdaging in de verhoging van het aantal verplaatsingen te voet, met de fiets of het openbaar vervoer. En ook al gaat het aandeel hernieuwbare energiebronnen in de energiemix de laatste jaren in stijgende lijn, toch blijft hun aandeel nog bescheiden. Ook hier wil de stad met het actieplan aan werken. Tenslotte wil Geel ook bedrijven en inwoners bewust maken van het probleem en goede informatie en mogelijkheden aanreiken om gedragsverandering te stimuleren.

geen tijd te verliezen
Het lokaal bestuur beseft dat het geen tijd te verliezen heeft als het de uitdaging in 2020 wil waarmaken. Een groot deel van de in het plan vermelde acties wordt daarom ook al uitgevoerd.
Het lokaal bestuur investeert al enkele jaren in een verbetering van de energieprestaties van haar gebouwen, apparaten en voertuigen. Zo werden recent nog drie CNG-voertuigen aangekocht ter vervanging van oudere traditionele voertuigen. In het stedelijk zwembad werd de glijbaan geïsoleerd om energieverlies te voorkomen en bij de uitbreiding van de school in Winkelomheide wordt consequent en bewust geopteerd voor duurzame materialen en energiezuinige technieken.

Inmiddels is het energiegebruik van de openbare verlichting sinds 2011 met 6 % gedaald en dat van de stadsgebouwen zelfs met 14 %. De investeringen in het gebouwenpatrimonium werpen nu al haar vruchten af.

partners
Het huidige plan bevat 263 acties voor het lokaal bestuur maar ook voor inwoners, bedrijven en organisaties in Geel. Bovendien moet de klimaatproblematiek grensoverschrijdend aangepakt worden. Geel werkt daarom samen met verschillende partners zoals IOK, VITO, eandis, de provincie Antwerpen en verschillende belangengroepen. Dit verhoogt de slaagkans van het Geelse plan aanzienlijk. Het energie- en klimaatactieplan is een dynamisch geheel dat de volgende jaren regelmatig geëvalueerd en bijgestuurd zal worden.