Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Geel krijgt felicitaties met Unesco-erkenning Gezinsverpleging

Gezinsverpleging OPZ Geel

Op 6 december 2023 kregen de stad en het OPZ Geel het heuglijke nieuws dat Unesco de Geelse Gezinsverpleging voortaan erkent als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid en het als voorbeeldpraktijk een plek krijgt op het Register van Goede Borgingspraktijken.

Deze erkenning zet Geel en Vlaanderen zo internationaal op de kaart.

“De Geelse Gezinsverpleging is wereldwijd een inspirerend voorbeeld van hoe mensen met psychische kwetsbaarheden kunnen wonen in een warme gezinsomgeving”, vertelt burgemeester Vera Celis. “De erkenning is een terechte waardering voor deze unieke zorgpraktijk. We zijn zeer dankbaar dat het Vlaams Departement Cultuur mee hun schouders onder het erkenningsdossier heeft gezet.”

Trots op de Geelse Gezinsverpleging

Vlaams minister van Cultuur Jambon was dinsdagvoormiddag te gast in het Gasthuismuseum. Daar kreeg hij wat meer uitleg over de Geelse Gezinsverpleging en de Sint-Dimpnaverering. In een toespraak vertelde de minister hoe trots de Vlaamse overheid is dat de stad en het OPZ Geel de Unesco-erkenning in de wacht hebben gesleept.

“Voor mensen kunnen zorgen is het mooiste wat er is, zeker als het gaat over de meest kwetsbaren in onze maatschappij”, zegt Jambon. “Voor de Vlaamse regering zijn welzijn en zorg zeer belangrijke thema’s. Als ik zie naar wat de stad en het OPZ Geel op dat vlak betekend hebben en vooral wat ze nog altijd hiervoor betekenen, kan ik alleen maar zeggen ‘petje af’ en bedankt voor al die inspanningen. Dankzij de onvoorwaardelijke inzet van de Geelse Gezinsverpleging is Vlaanderen een inclusieve gemeenschap geworden waar kwetsbare personen de ruimte krijgen om in het hart van onze samenleving gewoon zichzelf te kunnen blijven.”

Gezinsverpleging OPZ Geel

Deel dit artikel