U bent hier

Geel, Laakdal en Meerhout steeds verkeersveiliger

Geel
30.07.2015 - 14.11u
Door: Herman Gezelle

Op het vlak van verkeersveiligheid zijn de laatste jaren zeer goede resultaten geboekt in de zone. Steeds minder letselongevallen en minder verkeersslachtoffers zijn er het resultaat van. Kwetsbare weggebruikers blijven wel een belangrijk aandachtspunt.

Daling lichtgewonden

In 2014 was het aantal lichtgewonden met vijftien procent gedaald ten opzichte van 2013 en het aantal zwaargewonden was stabiel gebleven. Het historisch lage aantal van één verkeersdode in 2013 bleek een uitzondering. In 2014 kenden we helaas weer zes verkeersdoden maar nog altijd één minder dan de gemiddeld zeven per jaar van de jaren voor 2013.

Bemoedigende resultaten

De resultaten voor het eerste semester van 2015 zijn nog beter. In de eerste helft van 2015 waren er 88 letselongevallen, wat negentien procent lager is dan de eerste helft van 2014. Het aantal lichtgewonden nam in diezelfde periode af met liefst 43 procent en het aantal zwaargewonden met 65 procent (een daling van zeventien naar zes zwaargewonden). Er vielen in die periode, net als in dezelfde periode in 2014, nog geen verkeersdoden te betreuren.

Kwetsbare weggebruikers

Niets dan goed nieuws, zo blijkt, maar... bij de zes verkeersdoden in 2014 waren vier kwetsbare weggebruikers (voetgangers, fietsers). Bij de zwaargewonden was dat net iets meer dan de helft en een stijging van 25 procent ten opzichte van 2013. In de eerste zes maanden van 2015 raakten 29 kwetsbare weggebruikers licht gewond en vier zwaar gewond. In dezelfde periode vorig jaar werden dubbel zoveel kwetsbare weggebruikers licht – en zwaargewond. Toch blijft deze groep weggebruikers een heel belangrijk aandachtspunt voor de politiezone.

Mentaliteitswijziging

De jarenlange inspanningen met snelheids-, alcohol- en drugscontroles in het verkeer en sensibilisering blijken stilaan een mentaliteitswijziging teweeg gebracht te hebben bij de meerderheid van auto- en vrachtwagenbestuurders. Toch blijven deze controles en acties op GSM-gebruik achter het stuur en gordeldracht een belangrijke opdracht voor de politiezone.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto