In Hoogstraten is brand ontstaan in de tuin van een woning aan Hoogeind. De bewoner wilde zelf een wespennest verdelgen, maar zette daarbij een haag in brand.
De brandweer had het vuur gelukkig snel onder controle. (VRTNWS)
Door deelname aan het traject Verkeersveilige Gemeente onderschrijven Geel, Lille, Meerhout en Mol de missie om te streven naar nul verkeersslachtoffers in de provincie Antwerpen.
De gemeenten Geel, Lille, Meerhout, Mol en hun politiezones nemen deel aan het startoverleg Verkeersveilige Gemeente. Ze onderschrijven de missie om te streven naar nul verkeersslachtoffers in de provincie Antwerpen en ondertekenen het SAVE-charter.
Het startoverleg is een eerste kennismaking met het traject Verkeersveilige Gemeente waarbij gemeenten een eigen actieplan verkeersveiligheid opstellen en uitvoeren onder begeleiding van de vier projectpartners.
In februari starten de gemeenten Geel, Lille, Meerhout, Mol en hun politiezones met het traject Verkeersveilige Gemeente. Het traject is een samenwerking tussen de provincie Antwerpen, de Federale Diensten van de Gouverneur, de Vlaamse Stichting Verkeerskunde en de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen.
We begeleiden de gemeenten en politie bij de opmaak en uitvoering van een actieplan verkeersveiligheid. De provincie Antwerpen ondersteunt met onder meer begeleidingen op locatie, gratis vormingen, een nieuwsbrief en infofiches. De ondertekening van het SAVE-charter vormt de eerste stap van het traject Verkeersveilige Gemeente .
Het actieplan
De ruggengraat van het actieplan bestaat uit de vijf pijlers van verkeersveiligheid, ook wel de vijf E’s genoemd:
Gedeputeerde voor Mobiliteit, Lemmens “Binnen elke pijler leggen de gemeenten prioriteiten vast op korte en lange termijn en bouwen ze regelmatig evaluatie in.
Om de doelen van het actieplan te bereiken is nauwe samenwerking met de lokale politie en alle maatschappelijke actoren cruciaal.
Bij alle medewerkers en beleidsverantwoordelijken van Boechout, Hemiksem en Wommelgem willen we een verkeersveiligheidsreflex ontwikkelen en versterken. Het is belangrijk dat de visie op alle niveaus en door alle medewerkers gedragen en uitgevoerd wordt.”
Burgemeester Vera Celis en schepen Mobiliteit Marlon Pareijn, Geel: “Geel is één van de sterkst groeiende steden in Vlaanderen en dat brengt heel wat uitdagingen met zich mee, zeker qua mobiliteit. Bij elke bevraging die in onze stad wordt georganiseerd rond veiligheid, staat verkeersveiligheid steeds zeer hoog in de ranking.
Vanuit verschillende organisaties wordt sterk ingezet op bewegen, met de fiets naar het werk en naar de school rijden, wordt sterk aangemoedigd. Een duidelijke signalisatie en grote aandacht voor een goede en veilige infrastructuur, is hierbij fundamenteel. Samen met de provincie willen we hiermee aan de slag gaan, want de (verkeers)veiligheid van elke burger, jong en oud, is voor ons belangrijk.”
Schepen van mobiliteit De Backer, Lille: “Het is voor ons een logische stap om na het “safe-charter” de volgende stap te zetten en ons te engageren voor het project “Verkeersveilige gemeente”.
We zijn erg blij dat we met dit traject verdere stappen kunnen zetten in verkeersveiligheid. We beseffen dat er nog wat werk voor de boeg ligt en dan is een goede begeleiding met experten geen overbodige luxe. Verkeersveiligheid is een thema dat leeft in onze gemeente en waar we als bestuur sterk op willen inzetten.”
Burgemeester Nele Geudens, Meerhout: "Verkeersveiligheid is van groot belang en verdient onze aandacht. We beseffen dat er pijnpunten zijn in Meerhout, waar de verkeersveiligheid in het gedrang komt, zeker wat betreft de zwakke weggebruiker.
Daarom zijn we blij dat we dit kunnen aanpakken met experts ter zake, die dit ook al in andere gemeenten konden toepassen. Het eerste overleg gaf ons alvast een overzicht van het gehele traject en ik ben alvast zeer enthousiast voor het vervolg."
Burgemeester Wim Caeyers, Mol: “Fietsveiligheid staat met stip op de eerste plaats van het gemeentelijk beleidsplan deze legislatuur. Verkeersveiligheid vormt de allergrootste bekommernis van onze inwoners, zo blijkt telkens opnieuw. Als gemeentebestuur willen we hier dan ook op alle fronten voluit voor gaan.”
Het traject Verkeersveilige Gemeente
Binnen het traject Verkeersveilige Gemeente bundelen de federale diensten van de gouverneur, vzw Ouders van verongelukte Kinderen, Vlaamse Stichting Verkeerskunde en provincie Antwerpen de krachten om gemeenten te helpen bij de opmaak en uitvoering van een eigen actieplan verkeersveiligheid.
Elke deelnemende gemeente onderschrijft de missie om te streven naar nul verkeersslachtoffers in de provincie Antwerpen. Al 56 van de 69 Antwerpse gemeenten stelden zich kandidaat voor deelname aan het traject, 15 van hen konden starten in 2018 en telkens nog eens 10 in 2019 en 2020.
Dit jaar starten opnieuw 7 gemeenten. Werken aan verkeersveiligheid doe je niet alleen. Dat 56 gemeenten en hun politiezones zich kandidaat stelden, motiveert.
Zolang er doden en zwaargewonden vallen in het verkeer blijft de inzet op verkeersveiligheid cruciaal. Het doel is en blijft nul slachtoffers. Dat gemeenten en politiezones deze doelstelling massaal onderschrijven, betekent dat ze om de veiligheid van hun inwoners geven.
Domein Teunenberg in Olen-centrum gaat de komende weken ingericht worden als Covid-vaccinatiecentrum. De inwoners van de eerstelijnszone Middenkempen uit Grobbendonk, Olen, Vorselaar, Herenthout, Herentals, Lille en Kasterlee, die dat wensen kunnen er vanaf half september tot eind oktober terecht voor hun herfstboosterprik.
De bestrijding van de Aziatische hoornaar blijft gegarandeerd. Dat zegt het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).
Gisteren trok het Vlaamse Bijeninstituut nog aan de alarmbel omdat het budget voor de verdelging van de exotische wespensoort al was opgebruikt.
Het ANB zegt nu bereid te zijn om verdere bestrijdingsacties te ondersteunen, inclusief eventuele meerkosten. (VRTNWS)
Een 500-tal treinreizigers is net voorbij het station van Gent-Sint-Pieters van de trein gehaald, omwille van een technisch defect.
Ze werden met bussen naar Gent-Sint-Pieters gebracht om met een volgende trein hun reis verder te zetten.
De hinder voor andere treinreizigers bleef beperkt. (VRTNWS)
Auteur Julius Schellens is een honkvast Kempenaar. Hij werd geboren in 1949 in Voortkapel, een toen nog landelijk dorpje van de gemeente Westerlo. Hij woont momenteel in Westmeerbeek.
De liefde voor taal - lezen en schrijven - is constant aanwezig in zijn dagelijks leven. Dat kreeg hij mee vanuit zijn klassieke scholing in de Grieks-Latijnse Humaniora in het Sint-Lambertuscollege Westerlo.
KAA Gent heeft tegen KVC Westerlo wél een voorsprong over de streep kunnen trekken.
Vlot ging dat allerminst: de bezoekers kwamen vroeg op voorsprong in de Ghelamco Arena, maar Marreh en Cuypers (met een penalty) draaiden de scheve situatie nog voor rust om. 2-1. (VRTNWS)
Nog tot 18u kan je in zaal Berkenhof in Berlaar terecht voor een antwoord op alle mogelijke vragen over het nieuwe asielcentrum dat morgenvroeg maandag al geopend wordt.
'Bedoeling is openheid te creëren en een open dialoog te voeren', klinkt het bij het lokaal bestuur Berlaar. 'Vertegenwoordigers van Fedasil, het Agentschap Integratie & Inburgering, Rode Kruis Vlaanderen en onze lokale politie staan voor iedereen klaar.'
De komende week zal de warmste worden van 2022. Dat zegt David Dehenauw van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) over de voorspelde hittegolf.
Van woensdag 10 augustus tot en met maandag 15 augustus geldt code oranje voor hitte.
Vandaag halen we temperaturen tot 25 graden, maar de komende dagen loopt dat op en vanaf woensdag bereiken de maxima 30 graden en meer. Die hitte zal een tijd aanhouden. (VRTNWS) Foto Mika JP.
In Hoogstraten is brand ontstaan in de tuin van een woning aan Hoogeind. De bewoner wilde zelf een wespennest verdelgen, maar zette daarbij een haag in brand.
De brandweer had het vuur gelukkig snel onder controle. (VRTNWS)
Voormalig VUB-rector Caroline Pauwels (58) is overleden. Pauwels was al enige tijd ziek door maag- en slokdarmkanker.
Naast haar functie als rector aan de Vrije Universiteit Brussel, maakte ze furore als auteur, wetenschapper en directeur van het onderzoekscentrum SMIT.
Ze stond bekend voor haar vrije, optimistische kijk op de wereld waarin ze humanisme en wetenschap naadloos met elkaar verbond. (VRTNWS)
Muziekfestivals worden alsmaar groter, kiezen voor meer podia en (te) veel artiesten en missen daarom ook vaak gezelligheid en eigenheid. Veel muziekliefhebbers blijven er dan ook weg.
Gelukkig blijven enkele organisatoren koppig en gedreven vasthouden aan hun basisidee. In Geel aan Busser kan je rekenen op Yellowtime vzw die zorgt voor kwaliteit, zowel op als naast het podium.
Programma