U bent hier

Geel, Meerhout en Laakdal testen BE-Alert over de grenzen heen

Geel | Laakdal regio
30.03.2021 - 20.17u
Door: Mark Jaspers

In de gemeenten Laakdal, Geel en Meerhout vindt op donderdag 1 april een alarmeringstest van BE-Alert plaats over de gemeentegrenzen heen. Het is al de derde keer dat BE-Alert op die manier getest wordt door het Nationaal Crisiscentrum. Geel, Meerhout en Laakdal nemen voor de eerste keer deel aan de test.

Voor de test kozen ze de industriezone Hezemeerheide op de grens tussen de drie gemeenten. Elk gsm-toestel dat zich in de zone bevindt op het moment van alarmering, zal een sms zal ontvangen. Dit gebeurt ongeacht of de persoon ingeschreven is op BE-Alert of niet.

Alarmeringstesten

Elke eerste donderdag van de maand hebben burgemeester, gouverneurs en de Minister van Binnenlandse Zaken de mogelijkheid om BE-Alert te testen. BE-Alert is een tool waarmee de overheid de bevolking snel kan alarmeren door een sms-bericht, e-mail of gesproken oproep te versturen.

"Dankzij deze tests van BE-Alert, kunnen de gemeenten of provincies het gebruik van de alarmeringstool inoefenen en kunnen wij tegelijkertijd de nood aan technische verbeteringen opsporen. Zo kunnen we verzekeren dat er tijdens een reële noodsituatie zeer snel een alarmeringsbericht verstuurd kan worden." (Bart Raeymaekers, Directeur-Generaal van het Nationaal Crisiscentrum)

Over gemeentegrenzen heen

Sinds enkele maanden hebben gemeenten de kans om BE-Alert over gemeentegrenzen heen te testen. Bij een brand bijvoorbeeld, stopt de rook niet aan een gemeentegrens. Inwoners van de gemeenten die impact ondervinden van de noodsituatie, krijgen op die manier exact dezelfde informatie.

De gemeenten Geel, Meerhout en Laakdal kozen voor de testdag een industriezone. "De keuze voor het industriegebied is logisch. Het ligt op de grens tussen de drie gemeenten, dus wanneer zich daar een incident voordoet, zullen heel snel meerdere gemeenten geïmpacteerd zijn." zegt Rob Testelmans, noodplanningscoördinator van de Stad Geel.

Dit hebben de gemeenten ook zelf ondervonden bij een incident bij een schroot verwerkend bedrijf in Geel. "Dit bedrijf ligt op Geels grondgebied maar de impact (rookontwikkeling) was voor 95% voor Laakdal en Meerhout.

Een van de actiepunten uit de evaluatie was om zo snel mogelijk een eerste communicatie via BE-Alert uit te sturen. Een bijkomende reden dus voor ons om mee te doen aan de test op 1 april."

Voor de test van 1 april wordt gebruik gemaakt van alarmering op basis van lokalisatie. Dat betekent dat elk gsm-toestel dat zich in de zone bevindt op het moment van alarmering, een sms zal ontvangen. Dit gebeurt ongeacht of de persoon ingeschreven is op BE-Alert of niet.

Samen voorbereid: een investering van 2 minuten

Ondanks het feit dat het technisch mogelijk is om een SMS te sturen naar de mensen die fysiek aanwezig zijn in het geselecteerde gebied, blijft het belangrijk dat alle mensen zich registreren op BE-Alert.

Door zich op voorhand te registreren, kunnen mensen ook verwittigd worden bij een noodsituatie in hun woonplaats, ook al zijn ze op dat moment niet aanwezig.

Dagelijks schrijven mensen zich in op BE-Alert. Momenteel zijn er al meer dan 894.000 adressen geregistreerd in België. In Geel zijn dat er 5700, in Laakdal 2560 en in Meerhout 1343.

Dit aantal is al een goede basis, maar uiteraard moet dit nog omhoog. Hoe meer mensen zich registreren, hoe doeltreffender de alarmering tijdens een noodsituatie zal verlopen.

Inschrijven kan op www.be-alert.be


imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto