Op 1 oktober 2012 mocht burgemeester Frans Peeters officieel de eerste stekker in het stopcontact steken van de EVA-oplaadeilanden aan de Werft te Geel.

Dit oplaadeiland voor vierwielers en tweewielers werd gerealiseerd in samenwerking met Eandis, met partners binnen EVA (Elektrische Voertuigen in Actie) en met steun van de Vlaamse Overheid.

Het EVA-project werd opgestart om de steden en gemeenten te ondersteunen in hun milieuambities. Eandis wil dit jaar op 71 locaties gelijkaardige oplaadpunten uitbouwen om zo te komen tot een netwerk verspreid over Vlaanderen. Op die manier kan invulling worden gegeven aan de doelstellingen van het EVA-project om binnen een straal van 20 km of binnen 20 minuten een oplaadpunt binnen bereik te hebben.
 
Elektrische mobiliteit stimuleren
In Vlaanderen rijden ongeveer 3,7 miljoen voertuigen, waarvan 3,1 miljoen personenwagens. Jaarlijks samen goed voor 56,4 miljard kilometer en 16 miljoen ton CO2-uitstoot. Eén van de opties om over te schakelen naar een efficiënter en duurzamer energiegebruik, is de vervanging van voertuigen op fossiele brandstof door elektrische voertuigen.

Door deze infrastructuur ter beschikking te stellen, willen het stadsbestuur en Eandis elektrische mobiliteit stimuleren en inspelen op de Europese 20-20-20-richtlijn (20 % minder broeikasgassen, 20 % minder energie en 20 % duurzame energie tegen 2020) en de klimaatdoelstellingen van de Vlaamse overheid.
Geel wil zijn rol als milieuvriendelijke stad benadrukken en zal samen met Eandis ervaring verwerven en expertise opbouwen op het vlak van elektrische mobiliteit.
 
Oplaadeilanden, een uniek concept?
Op publiek domein worden de oplaadpunten gegroepeerd in zogeheten oplaadeilanden. Automobilisten met een elektrisch voertuig hebben de keuze om op te laden met een klassiek stopcontact op een voeding van 16 ampère, ofwel met een aangepast stopcontact op 32 ampère, naargelang van de technische specificaties van hun voertuig. Op 32 ampère is een lege autobatterij gemiddeld in 2 uur opgeladen.

Elektrische fietsen en scooters kunnen per zes tegelijk worden opgeladen. Afhankelijk van de toestand van de batterij zullen ze 30 minuten tot 4 uur nodig hebben om de batterij volledig op te laden.
In ieder oplaadpunt wordt een Telenet Hotspot geïntegreerd. Zo kunnen de bestuurders hun mails beantwoorden, Facebook checken of de krant online lezen tijdens het opladen. Via een vaste internetlijn voorziet Telenet connectiviteit tussen de oplaadpaal en zijn achterliggend beheersystemen.

In Geel kunnen auto’s opgeladen worden aan het EVA-punt ter hoogte van het stadhuis. Enkel tijdens de zaterdagmarkt is het oplaadpunt niet bereikbaar. Maar ook aan fietsers werd gedacht. Voor elektrische fietsen vind je een publiek oplaadpunt aan de andere kant van de kleine Werft ter hoogte van de St.-Amandskerk.