U bent hier

Geel neemt het op voor de bijen

Geel
29.06.2021 - 08.48u
Door: Herman Gezelle

Geel besteedt veel aandacht aan de bijen en dingt ook dit jaar weer mee naar de titel van 'Bijenvriendelijkste gemeente'. Zo zaaide de stad vorig jaar een honey highway in naast de Westelijke Ring die nu in bloei staat.

Je kunt er nu doorheen wandelen en genieten van de inheemse bloemenpracht. De stad ondernam dit voorjaar ook nog enkele andere bijenvriendelijke initiatieven.

Vorig jaar richtte de stad een strook van 1,5 hectare naast de Westelijke Ring in als 'honey highway' voor de bijen, in samenwerking met het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en het Agentschap Wegen en Verkeer.

Ondertussen kun je tussen Stokt en Pas naast de Westelijke ring een zeer kleurige berm met inheemse bloemen bewonderen. Er is nu ook een pad gemaaid dat ervoor zorgt dat je te voet van Stokt naar Pas kunt wandelen.

De stad zal dit pad regelmatig maaien zodat het toegankelijk blijft.

Biodiversiteit verhogen

De stad heeft in haar meerjarenplan de ambitie opgenomen om te vergroenen en de biodiversiteit te bevorderen. Uit de bevragingen die bij kinderen en jongeren werden afgenomen om het label 'kindvriendelijke stad' te behalen, kwam ook de expliciete vraag van kinderen naar meer groen en kleur in het straatbeeld.

Daarom kleurt Geel haar bermen in en onderneemt ze heel wat bijenvriendelijke acties. Vorig jaar scoorde de stad dan ook twee bijen in de wedstrijd 'Bijenvriendelijkste gemeente' van de Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG).

Andere initiatieven in 2021

• Dit voorjaar namen drie leerlingen van het GO!-onderwijs in Geel deel aan de Nederlandse techniek- en kunstwedstrijd 'Artcadia' met hun 'flower-drone', dit project wil met een drone bloemenmengsels zaaien in bermen naast wegen. De stad heeft deze leerlingen ondersteund door hun project mee te communiceren en op te roepen om te stemmen. Met succes want de leerlingen behaalden maar liefst 1000 stemmen en eindigden op een vierde plaats.

• In mei en juni organiseerde cc de Werft 'Plantartica', een laboratorium in openlucht waarin al je zintuigen werden geprikkeld.

Scholen en gezinnen konden de natuur ontdekken en spelen met natuurlijke geuren en kleuren. Plantartica vond plaats op de bloemenweide tegenover het Sociaal Huis. Plantartica krijgt mogelijk in 2022 een vervolg. De bloemenweide blijft in tussentijd beschikbaar voor een wandeling, met een zitbank om even uit te rusten.

• Op 6 juni was er tijdens de Week van de bij een Op stap met de gids-wandeling in het thema 'Groen & bijenvriendelijk Geel'. Tijdens deze rondleiding van ongeveer twee uur vertelden de gidsen over het bijenvriendelijk groenbeheer van de stad.

• Op 10 juli organiseert de stad om 16 uur een rondleiding in de bijenvriendelijke tuin van herboriste Leen Daems in Geel. Tijdens deze rondleiding verneem je hoe je de bijen kunt helpen door je tuin om te toveren tot een paradijs voor bijen en vlinders. Meer info en inschrijven op www.geel.be/rondleiding-bijenvriendelijketuin.

Verder plant de stad op het openbaar domein veel bijenvriendelijke planten aan, is er een bembeheerplan opgemaakt met aandacht voor het verhogen van de biodiversiteit en wordt het groenonderhoud aangepast in functie van de bloei. Meer informatie en realisaties vind je op www.geel.be/bijenplan en www.geel.be/groenonderhoud.  Foto rr. N.

imageMeer nieuws

HYC - Chiefs Leuven : 11-5 - herbekijk

Herentals | Nationaal | Vlaanderen 17.10.2021 - 18.24u

Voetbaluitslagen Neteland Kempen

Kempen regio | Neteland 17.10.2021 - 17.57u

Krijgen ook kinderen tussen 5 en 11 jaar binnenkort een coronavaccin? Pfizer dient alvast aanvraag in

Internationaal | Nationaal | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 17.10.2021 - 10.22u

Lierse Kempenzonen keert met nederlaag terug uit Virton : 2-1

Lier regio | Nationaal 16.10.2021 - 22.45u

Voetbaluitslagen Kempen Neteland zaterdag

Voetbaluitslagen Kempen Neteland zaterdag
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 16.10.2021 - 22.39u

Eva De Bleeker : 'We moeten onze kinderen beter beschermen op TikTok'

Eva De Bleeker : 'We moeten onze kinderen beter beschermen op TikTok'
Internationaal | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 16.10.2021 - 17.59u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto