Met elf AED-toestellen in Geel mag de stad zich nu al Hartveilige Gemeente noemen.

De gebeurtenissen met Christian Eriksen op het EK voetbal maken echter duidelijk hoe belangrijk het is om een toestel in de onmiddellijke nabijheid te hebben en mensen in de buurt die de juiste handelingen verrichten.

Daarom stelt de stad twee AED-toestellen (automatische externe defibrillator) ter beschikking van Geelse verenigingen. Reanimatietrainingen zorgen voor een juist gebruik van de toestellen. Ook alle deeldorpen zullen, op termijn, beschikken over een AED-toestel.

Dagelijks worden 30 Belgen getroffen door een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Gemiddeld overleeft slechts 5 tot 10% van hen. Een onmiddellijke reanimatie verhoogt de overlevingskans. Deze stijgt méér, met 50 tot 70%, als je een AED gebruikt binnen de 3 tot 5 minuten nadat de hartstilstand zich voordeed.

AED-toestellen voor Geelse verenigingen

Dit jaar koopt de stad twee AED-toestellen aan, die Geelse verenigingen gratis kunnen lenen voor hun activiteiten. Omdat een juist gebruik belangrijk is, geeft het Rode Kruis in het najaar van 2021 minstens drie reanimatietrainingen. Bij voldoende interesse, volgen in 2022 bijkomende trainingen. De verenigingen worden hierover nog gecontacteerd.

Elk deeldorp een AED-toestel

Het college van burgemeester en schepenen besliste om ook in elk deeldorp een AED-toestel ter beschikking te stellen. In 2021 en 2022 plaatst de stad in vier deeldorpen toestellen.

Hierbij wordt voorrang gegeven aan deeldorpen waar nog geen AED-toestel aanwezig is van verenigingen of privé-initiatieven. De aankoop van AED-toestellen voor de overige deeldorpen is gepland in 2023.

Overzicht locaties

Op dit ogenblik hangen in het centrum 11 AED-toestellen van de stad. Wellicht ben je er al wel eens eentje tegengekomen in het straatbeeld. Ook heel wat andere organisaties, bedrijven en verenigingen hebben AED-toestellen aangeschaft. Een overzicht van de locaties vind je via www.geel.be/aed-toestellen.

Weet je ergens een AED-toestel hangen of stel je zelf een toestel ter beschikking? Geef het door via veiligheid@geel.be. Het AED-toestel wordt toegevoegd aan de kaart, zodat die steeds up-to-date blijft.