Geel mag zich nu officieel een kindvriendelijke stad noemen. Dit label kreeg de stad op 15 december toegekend door een jury van experten kindvriendelijk beleid. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle overhandigde het label digitaal, via een filmpje.

Een manier vinden om te werken aan een sterk en breed beleid voor kinderen en jongeren. Dat was in 2017 de aanleiding om een traject op te starten naar het label.

De succesverhalen van andere gemeenten die het label al behaalden en de participatieve aanpak gaven de stad motivatie en inspiratie om aan de slag te gaan.

Het werd de start van een traject waarbij op basis van cijfers, gesprekken en participatiemomenten bij de Geelse jeugd de grootste uitdagingen voor de stad op vlak van kind- en jongerenvriendelijkheid blootgelegd werden. Er werd een strategie opgemaakt om daar de komende jaren aan te werken.

Wat goed is voor kinderen, is goed voor iedereen

Een kindvriendelijke stad streeft doorheen haar volledige beleid naar respect voor de rechten van het kind. Een beleid afgestemd op kinderen en jongeren komt ten goede van iedereen.

'Kindvriendelijk' blijkt vaak ook gewoon 'mensvriendelijk' te zijn: veilige wegen om je te verplaatsen, zuivere lucht, voldoende onderwijs- en opvangmogelijkheden. Dit vormde het uitgangspunt voor de stad om voluit te gaan voor een kindvriendelijk beleid.

Samen sterk

Een kindvriendelijk beleid is een goede barometer voor een goed algemeen lokaal beleid. En voor de stad Geel is het een mooie manier om over de diensten heen meer samenwerking te creëren.

Meerdere diensten hebben nu oog voor wat belangrijk is voor kinderen en jongeren. Medewerkers van de projectgroep groeiden uit tot kindvriendelijke ambassadeurs, waardoor er een groot draagvlak is binnen de stad.

Participatie op maat van kinderen en jongeren

Participatie wordt het codewoord bij toekomstige projecten van de stad. Bij participatiemomenten moet het een reflex worden om ook de mening van kinderen en jongeren te vragen.

Zij zijn even goed gebruikers van onze openbare ruimte of aanwezig op evenementen. Afhankelijk van het project of de situatie wordt een participatiemethodiek op maat uitgewerkt.

Kindvriendelijke mascotte

Om kind- en jeugdvriendelijke acties en projecten beter in de kijker te zetten, heeft de stad een mascotte ontwikkeld. In oktober deed de stad een oproep bij kinderen uit de Geelse lagere scholen: hoe ziet jouw held voor Geel eruit?

De stad ontving meer dan 700 prachtige tekeningen, van robots tot superhelden, in alle kleuren van de regenboog. Hiermee ging een communicatiebureau aan de slag om op basis van al deze input een coole mascotte te ontwerpen.

Het resultaat is Vink en Vox, een held en robot, die de stad gaat gebruiken in toekomstige participatiecampagnes en om acties en projecten beter zichtbaar te maken.

Vink kan goed luister(vink)en en heeft altijd alles gehoord, zelfs de fijnste stemmetjes. Vox is de vocale van de twee. Vox maakt alles bespreekbaar, er is niets dat niet gezegd mag worden.

https://www.ideevoorgeel.be/kindvriendelijkgeel/