Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Geel, (on)veilige stad!? Kom het te weten

De veiligheid in de stad is een thema dat de Gelenaren bezighoudt. Zowel op sociale media als op straat hoor je geluiden dat Geel steeds onveiliger wordt. Maar klopt dat beeld wel? Op maandag 29 april om 19.30 uur organiseert de stad Geel i.s.m. Politiezone Geel-Laakdal-Meerhout een thema-avond over veiligheid.

Volgens de cijfers is het leven in onze regio veiliger dan ooit, maar toch voelt dat niet zo. Tijdens de thema-avond veiligheid legt professor psychologie Bram Vervliet uit hoe dat komt, waarom we bang zijn. Korpschef Dirk Van Aerschot geeft een inkijk in de cijfers van de politiezone, nu en vroeger.

Stéphanie Chomé, afdelingsprocureur Antwerpen/Turnhout en Kristof Aerts, perswoordvoerder parket Antwerpen lichten de gerechtelijke vervolgingsmogelijkheden bij misdrijven toe. De avond sluit af met een panelgesprek van de burgemeester en experten die vragen van deelnemers bespreken. De bijeenkomst vindt plaats in Thomas More Geel. Inschrijven is verplicht, de plaatsen zijn beperkt.

Programma

De avond start om 19.30 uur (*), de deuren openen om 19 uur. Drie experten geven vanuit hun eigen invalshoek een toelichting van 30 minuten over het thema veiligheid. De avond sluit af met een panelgesprek.

  • De veiligheidsparadox – Bram Vervliet, professor psychologie KU Leuven (30 min)

Onze wereld lijkt onveiliger te worden. Maar klopt dat wel? Professor psychologie Bram Vervliet is overtuigd van niet, maar hij ziet wel hoe angst binnensluipt in onze levens.

  • Hoe (on)veilig is Geel? Cijfers, feiten en verhalen van nu en vroeger – Dirk Van Aerschot, korpschef politiezone Geel-Laakdal-Meerhout (30 min)

Is Geel nog steeds een veilige stad? Korpschef Dirk Van Aerschot schetst een genuanceerd beeld aan de hand van cijfers, feiten én verhalen van nu en vroeger. Hij bespreekt ook de preventie en aanpak van problemen in onze stad.

  • Gerechtelijke procedures bij misdrijven – Stéphanie Chomé, afdelingsprocureur Antwerpen/Turnhout en Kristof Aerts, perswoordvoerder parket Antwerpen (30 min)

Na een misdrijf start de politie een onderzoek.  De beslissing om iemand al dan niet aan te houden of vrij te laten is complex en hangt af van verschillende factoren. 

  • Panelgesprek (30 min) met de sprekers en burgemeester Vera Celis

De avond sluit af met een panelgesprek van experten en de burgemeester die vragen van deelnemers bespreken. Deelnemers kunnen vooraf – bij inschrijving- hun vragen bezorgen. De sprekers en het panel proberen tijdens de avond zo veel mogelijk vragen te beantwoorden. Vragen die niet aan bod komen, worden na de avond schriftelijk beantwoord.

(*) In het stadsmagazine van april sloop een foutje. De avond start op maandag 29 april om 19.30 uur, en niet om 20 uur zoals vermeld staat in het stadsmagazine.

Inschrijven

Inschrijven kan via www.geel.be/veiligheid_avond. Je inschrijving is pas definitief nadat je een bevestigingsmail met praktische informatie krijgt.

Info: www.geel.be/veiligheid_avond

Deel dit artikel