Stad Geel en de Geelse scholen scharen zich achter het project Route2school. Route2school is een digitale tool die scholieren, leerkrachten, directies, ouders en alle andere betrokkenen kunnen gebruiken om hun schoolroute in kaart te brengen, en ook knelpunten die zich op die route bevinden te melden. Tot 20 mei kunnen deze gegevens nog worden ingebracht.

Als kinderen in een verkeersongeval betrokken geraken zijn ze vaak op weg zijn van of naar school. Slechts een klein deel van de ongevallen op het woon-schooltraject gebeurt binnen de zone 30 in de onmiddellijke schoolomgeving.

Om de verkeersveiligheid van schoolroutes te verbeteren en het aantal verkeersongevallen op die routes terug te dringen, moeten scholen en gemeenten maatregelen nemen.

Dit project maakt een grondige analyse van de verkeersveiligheid op schoolroutes en het verplaatsingsgedrag van leerlingen in Geel.

Knelpunten melden
Om de knelpunten en problemen in kaart te brengen is de hulp van heel veel leerlingen ingeroepen. Alle scholen van Geel konden voor de paasvakantie tijdens een demo sessie kennismaken met Route2school.

Tot 20 mei kunnen leerlingen hun schoolroute en de knelpunten, liefst met foto's, doorgeven via de website (www.route2school.be) of de app van Route2school.

Als je als (groot)ouder, leerkracht, directie, jeugdvereniging of andere betrokkene knelpunten ziet in je omgeving, mag je deze ook melden. Registreer je eerst op de website en geef aan over welke schoolomgeving het gaat. Je ontvangt een wachtwoord voor de mobiele app of de webapplicatie. Op de website staat een duidelijk stappenplan.

Digitale schoolroutekaart
In een volgende fase analyseert het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) de verzamelde data grondig en maakt hiermee een digitale schoolroutekaart van Geel. De resultaten van de bevraging zullen dit najaar bekendgemaakt worden en besproken worden met stad Geel, politie en de scholen. Zo kunnen er concrete acties worden ondernomen om de verkeersveiligheid te verbeteren.