In Geel worden deze week 2 ecologische poelen gegraven door het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete. De poelenwerking van het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete tracht elk jaar een aantal natuurlijke poelen aan te leggen om de biodiversiteit die hiermee gepaard gaat een duwtje in de rug te geven. Vele planten, amfibieën, insecten en andere dieren zijn immers voor hun voortbestaan aangewezen op het specifieke milieu dat zo'n poel vormt.

Daarbij horen enkele zeer zeldzame soorten zoals de Kamsalamander of de Poelkikker.

Vanmorgen ging onder een stralend winterzonnetje de eerste werf van start op de boerderij van Leo Dams te Platbos. Landbouwer Dams wenst dit voormalig landbouwbedrijf om te vormen tot een volwaardige zorgboerderij met een groene insteek. Voor de landschappelijke inrichting riep hij de hulp in van het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete.

Samen met de bedrijfsplanner van de Hooibeekhoeve werd een inrichtingsplan op poten gezet. De aanleg van een amfibieënpoel is de eerste fase van de landschappelijke opwaardering van het terrein.

Morgen wordt een tweede werf opgestart in Geel-Zammel. De percelen rond een hoeve in restauratie werden hier in het verleden al voorzien van enkele hagen en een hoogstamboomgaard. De aanleg van een ecologische waterpartij moet de landschappelijke inrichting hier finaliseren.

Na de werken krijgt de natuur de tijd krijgt om de kersverse poelen op een spontane manier te laten evolueren tot een gezond biotoop. Er wordt verwacht dat de eerste padden en kikkers dit jaar al hun intrek zullen nemen in hun nieuwe habitat.