Sinds kort kom je op Spotify, Apple Music en andere platformen de track Vragen voor van Absurd tegen. Absurd is het muziekproject van het Geelse duo Roel Biesemans en Marieke Deckers.

Met Absurd wil het duo als bezorgde burgers hun ei kwijt om de absurditeit in de wereld aan te kaarten.

"Als ik de media bekijk, vraag ik mij soms af wie heeft er nu gelijk. Rijd ik nu best op diesel of benzine of plug ik in, is dat de nieuwe kerosine?"
Zo begint Vragen voor, de eerste single van Absurd. De naam voor het muzikale project van het Geelse duo Marieke Deckers en Roel Biesemans is niet toevallig gekozen.

"Als we berichten in de media lezen en bekijken en uiteraard ook onze eigen ervaringen onder de loep nemen, dan maken we ons regelmatig de bedenking: Maar hoe kan dat nu?

Da's te gek voor woorden. Dat kan toch niet! Iedereen kent dat gevoel wel. En daarmee was Absurd geboren." legt Marieke uit.

Waarmee zijn we nu toch bezig?

Roel speelde al een tijdje met de idee om een song op te nemen. Bovenop de volle coronacrisis kwam er het PFOS-schandaal en dat heeft alles in een stroomversnelling gebracht.

"De PFOS-affaire was voor mij de katalysator om het eerste nummer af te werken. Ik heb de PFOS-commissie rond Oosterweel en 3M wat gevolgd en iedereen herinnert zich allicht nog de verantwoording van Rebecca Teeters (3M) in de commissie.

De commissieleden kregen geen antwoord op hun vragen. Waarom niet? Hoe kan je 's nachts met een gerust geweten slapen als je weet dat je met de mensen hun gezondheid speelt? Of toxicoloog Tytgat die naast de kwestie blijft antwoorden.

En wat met de doofpotoperatie van de administratieve diensten of van Ovam en Lantis? Dat potje stinkt, da's ondertussen wel duidelijk geworden.
'Follow the money' noem ik het in het nummer." vertelt Roel.

"De absurditeiten blijven maar komen."

Uiteindelijk werkte het duo een jaar aan het nummer.

"Ik dacht elke keer: nu is het niet relevant meer; ik kan mijn tekst weggooien. Echter, de absurditeiten bleven en blijven maar komen. Je herinnert je allicht nog wel de coronamaatregel dat je in de trein richting de kust aan een venster moest gaan zitten, maar van de kust richting het binnenland was dat dan niet nodig.

Alles wat vervoer betreft, gaat richting elektrificatie: auto's, steps, fietsen, treinen, ... Allemaal goed en wel maar we kampen al jaarlijks met een stroomtekort. Dan laten we het meest klimaatonvriendelijke schaliegas maar overkomen. Absurd, toch?

Onze opname was klaar en enkele dagen later viel Poetin Oekraïne binnen. We verblijven gemiddeld 80 jaar op deze planeet en waarom houden sommige mensen zich dan bezig om anderen het leven zuur te maken? Waarmee zijn we dan toch bezig?

Door het conflict in Oekraïne zal Europa nu eens versneld werk maken van hernieuwbare energie. Is het redden van de planeet geen reden genoeg om dat versneld te doen?

Maar wat dan met kinderarbeid en de zeer vervuilende praktijken voor de ontginning van de schaarse grondstoffen voor de samenstelling van de batterij? Als je begint te graven in de dingen, met wat doe je verdomme nog goed? Hoe goed en correct je het ook wil doen, je stuit altijd op absurde situaties waar geld regeert."

Vragen voor richt zich in eerste instantie naar de politiek en bij uitbreiding naar de mensheid. Hoe krijgen macht en geld altijd voorrang? Voorrang op geld, welzijn, mensenlevens,...

Of waarom lopen reacties op sociale media zo vaak de spuigaten uit? Je vraagt je af van kleine tot grote absurditeiten: "Waarmee zijn we nu toch bezig?"

Vragen voor

De Gelenaars gebruiken Absurd als extra stem om zich te laten horen. "We zijn elke dag professioneel met communicatie bezig. Dit project zien we als een extra communicatietool om ons ei kwijt te kunnen." luidt het bij de twee. De Mechelaar Pita Saïd zorgde voor de productie van de track.

Vragen voor, de eerste single van Absurd, kan je nu beluisteren en/of downloaden op onder meer Spotify, Apple Music, iTunes, YouTube, TikTok en Deezer.