Vorige week maakte de Britse artieste Helen Bur mini-portretten van 18 verschillende Geelse handelaars in het kernwinkelgebied van onze stad. Net zoals de muurschilderingen, kadert deze actie in het Efro-project 'Straat in het Vizier'. Met de portretten wil de stad de drie delen van het kernwinkelgebied (Nieuwstraat, Markt en Pas) met elkaar verbinden.

Artieste Helen Bur maakt gewoonlijk portretten van voorbijgangers. De personen die ze afbeeldt, zijn altijd in beweging. Zo creëert ze meer dynamiek dan bij een statisch portret.

Op vraag van de stad ging de kunstenaar deze keer het gesprek aan met handelaars, om ze vervolgens te fotograferen en waarheidsgetrouw te portretteren op een stukje gevel. Dit geeft de 18 centrumzaken een persoonlijke toets aan de buitenkant.

Centrumbezoekers krijgen zo ook letterlijk een beeld van de persoon achter de handelszaak. In die zin sluit dit project ook aan bij de actie 'Koop om den Hoek' vanuit Geel Centrum.
Project 'Straat in het Vizier'

Het Efro-project 'Straat in het Vizier' (SIHV) wil het Geels kernwinkelgebied opnieuw een duidelijke identiteit aanmeten. Voor de muurschilderingen en kleine portretten werkt de stad samen met All About Things (bekend van The Crystal Ship in Oostende).

Andere acties binnen SIHV zijn de bekabeling van de winkelstraten (om decoratie en eindejaarsverlichting aan te hangen), een signalisatieproject zodat bezoekers vlot hun weg vinden vanaf de centrumparkings naar de winkelstraten en een acquisitietraject om nieuwe handelaars aan te trekken.